Бедствието преди три дни отне живота на 5057 души, над 10 000 са ранени, предаде АФП, позовавайки се на информация на непалското вътрешно министерство, пише "Фокус".

Десетки хиляди хора в непалската столица Катманду нощуват на открито на обществени места, паркове и край пътища, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Около 8 милиона души са засегнати от разрушителното земетресение, 1.4 милиона непалци имат нужда от храни.

Вижте снимки>>>

Хората се оплакват, че им привършват провизиите и газа - "магазините почти не работят, но дори и да отворят, всичко свършва за минути", каза местен жител. Те обвиняват правителството, че не прави достатъчно да им осигури продукти от първа необходимост.

"На улицата сме без храна и вода и за три дни още не сме видели представител на властите", каза човек, който лагерува със семейството си край автомобилен път.

По-рано днес правителството обяви, че заради ограничените средства, с които разполага, ще му е трудно да стигне бързо до всички пострадали и да се справи с последиците от труса.
 
"Не сме подготвени за бедствие от този мащаб", каза премиерът Сушил Коирала.

Той заяви, че кабинетът прави всичко, което е по силите му за активизиране на спасителните операции и за облекчаване на положението на засегнатите.

В страната е обявен 3-дневен траур.

Серията вторични трусове, сериозните поражения върху инфраструктурата и липсата на пари забавят спасителните операции в бедната планинска държава, заключена между Китай и Индия.

Сеизмолозите са регистрирали 67 вторични труса, предаде "Фокус". Те са били по-слаби в сравнение с първия трус и интензивността им е варирала между 3,2 и 6,9 по скалата на Рихтер. Повечето от тях са били усетени в Индия, Мианмар и Бангладеш. Последният трус е бил с магнитуд 4,5 по Рихтер и е регистриран в 4,50 ч. местно време. Епицентърът му е бил на 50 км северно от непалската столица.

Електричеството бе възстановено на места, но остана непостоянно. Спиранията на тока възпрепятстват хората да си изтеглят пари от банките.

Международното летище в Катманду е претоварено до такава степен, че няколко чуждестранни спасителни екипа се върнаха у дома или кацнаха на летища в съседни държави, като това в Банкок. Единственото международно летище в Непал, което може да обслужва само по осем големи самолета наведнъж, трудно успява да поеме пристигащите граждански полети и полети с хуманитарна помощ и спасителни екипи.

Самолет с японски спасителен екип, идващ от Тайланд, бе принуден да кръжи няколко часа над непалското летище, след което кацна в Индия да презареди. Но и вторият опит да кацне в Катманду бе неуспешен и самолетът се върна в Тайланд.

Междувременно бе съобщено, че всички алпинисти, които бяха блокирани в лагери близо до Еверест, са били превозени с хеликоптер към безопасни места.