Около 1 млн. деца в Непал в момента имат нужда от помощ, каза днес пред журналисти Фархан Хак, говорителят на генералния секретар на ООН, цитиран от АП и БТА. Хак се позова на данни на непалските власти. 

Броят на потвърдените жертви от земетресението надхвърли 5000 души, пострадалите са над 10 000, съобщи министерството на вътрешните работи.

Жертвите може да се окажат много повече, тъй като спасителните екипи все още не могат да достигнат до високопланинските места.

През цялата нощ са продължили трусовете с мощност до 5,2 по скалата на Рихтер. Хората прекараха трета нощ под открито небе, много от тях в палаткови лагери, включително в столицата Катманду.

Вижте снимки >>>

Правителството заяви, че заради ограничените средства, с които разполага, ще му е трудно да стигне бързо до всички пострадали и да се справи с последиците от труса.
 
"Не сме подготвени за бедствие от този мащаб", каза премиерът Сушил Коирала. По думите му, жертвите на труса може да достигнат 10 000 души. Той заяви, че правителството прави всичко, което е по силите му за активизиране на спасителните операции и за облекчаване на положението на засегнатите от силния трус.

В страната е обявен 3-дневен траур.

В помощ за бедстващите

ООН отпуска от фонда си за спешно реагиране при извънредни ситуации 15 милиона долара, за да се помогне на пострадалите. Тези средства ще дадат възможност международни хуманитарни организации да предоставят на бедстващите подслон, питейна вода, медицински стоки и логистични услуги.

Камионите с помощи вече са на път за най-тежко засегнатите райони извън Катманду, която също е много пострадала - много сгради са разрушени до основи, има недостиг на хранителни стоки и горива и проблеми с електроснабдяването.

Очаква се раздаването на храна да започне още днес.

Сега най-важното обаче остава издирването и спасяването на оцелели, каза представителят на ООН.

Вчера британското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес, съобщи, че военни инженери от прочутата бригада на гурките ще бъдат изпратени с мисия в Непал.

Военният самолет Боинг С-17, с който ще заминат, вчера беше натоварен с над 100 брезентови платнища за палатки и 1700 соларни лампи, съобщи министерството за международно развитие.

Вчера в Катманду кацна първият британски самолет с хуманитарна помощ.

САЩ ще изпратят помощ на стойност 10 милиона долара на Непал за справяне с последиците от опустошителното земетресение, обяви днес Държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Франс прес и ТАСС, на които се позова БТА.

След мощното земетресение в Непал властите на Тибетския автономен район на Китай отмениха всички изкачвания по разположения в Тибетския район северен склон на Еверест през пролетта на тази година, предаде ТАСС. Мощното земетресение в Непал предизвика лавини в планинските проходи, вследствие на които загинаха или пострадаха десетки алпинисти.

Как може да се помогне от България

Българският Червен кръст (БЧК) се присъединява към апела на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и обявява Национална благотворителна кампания в подкрепа на пострадалите от земетресението в Непал, съобщиха от пресслужбата на БЧК.

Дарения се набират в банкова сметка; чрез изпращане на благотворителни SMS-и на номер 1466 към всички мобилни оператори на стойност 1 лев и онлайн на интернет страницата на БЧК - www.redcross.bg.

Банковата сметка е :УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД IBAN: BG23UNCR70001519676152; BIC: UNCRBGSF; БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
/За пострадалите от земетресението в Непал/.

УНИЦЕФ-България организира кампания за набиране на средства в подкрепа на децата, пострадали от земетресенията в Непал, съобщиха от организацията.

Желаещите да помогнат на децата, включвайки се в кампанията на УНИЦЕФ-България, могат да го направят чрез он лайн дарение на интернет страницата на организацията; чрез SMS с текст "NEPAL" на кратък номер 1021 /стойността на дарението е 2.00 лв. с ДДС/; по банков път на дарителска сметка:
Райфайзенбанк ЕАД: IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF
Основание: Непал