Вторичният трус с магнитуд 6,7 накара жителите да потърсят безопасно място на открито, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Трусът е бил с магнитуд 6,7 и на малка дълбочина - 10 км, съобщи Американският геофизичен институт.

По данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център, цитиран от ТАСС, земетресението е било със сила 6,5, а епицентърът му е на 65 км източно от Катманду.

Броят на загиналите от земетресението в Непал може да достигне 4 500, тоест над два пъти повече от сегашните данни, каза непалският министър на информацията.

По думите на министър Минендра Риджал в епицентъра на вчерашното земетресение с магнитуд 7,9 по Рихтер в областта Горка, западно от столицата Катманду, има най-много жертви, предаде Франс прес.

От националното геологично дружествосъобщиха, че след първия трус през следващите осем часа са последвали 65 вторични труса.

Земетресението е разтърсило и части на Индия, Китай и Бангладеш.

Историческият център на Катманду е опустошен

Историческият център на столицата пострада тежко от земетресението в Непал. Срутила се е голямата кула Дархара, построена през 1832 г. Тя е била наново издигната след земетресението от 1934 г.

С височина 50 метра, кулата беше един от основните паметници в културното наследство на Катманду. Тя била особено ценена от чужденците, а също от местните семейства през уикенда за панорамната си гледка към долината. На върха й е имало индуистко светилище, посветено на бог Шива.

Намиращият се в близост до кулата площад Дурбар, който е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, също е опустошен.

Сградите на площад Дурбар са построени между 12-и и 18-и век и представляват "уникална симбиоза на индуизма, будизма и тантризма", пише в сайта на ЮНЕСКО.

САЩ ще изпратят спасителен екип в Непал и са разрешили отпускане на първоначална помощ от един милион долара, съобщи американската Агенция за развитие USAID, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Европейският съюз е готов да помогне на Непал да се справи с последствията от днешното опустошително земетресение, се казва в съвместно изявление на външнополитическата служба на ЕС и Европейската комисия, цитирано от ТАСС.