Най-малко 1500 са жертвите на разрушително земетресение в Непал, ранените са хиляди, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

От бедствието са пострадали и множество източни и североизточни райони в Индия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Непалското правителство обяви извънредно положение в пострадалите райони и призова международната общност да окаже хуманитарна помощ, предаде ДПА.

Няма данни за пострадали български граждани
По информация на посолството на Република България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на разрушителното земетресение, съобщиха от МВнР.

Най-малко 20 души загинаха, а десетки бяха ранени в Индия след силното земетресение в съседен Непал, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на представители на властите.

Най-малко 18 чуждестранни алпинисти са загинали при няколко силни лавини на Еверест, предизвикани от мощното земетресение в Непал, предаде ТАСС, позовавайки се на представител на спасителните екипи.

Алпинистка група на индийската армия, която се намирала в базовия лагер под връх Еверест, успяла да открие и извади изпод лавините телата на 13 чуждестранни алпинисти, а други пет жертви са все още затрупани.

Според министерството на туризма в Катманду в базовия лагер или на връх Еверест е имало най-малко 1000 алпинисти, в това число около 400 чужденци, отбелязва Ройтерс.

Историческа кула, построена през 19 век, рухна в непалската столица Катманду след мощното земетресение днес. Дузина тела са извадени от развалините, предаде Франс прес.

Не е ясно колко души са затрупани. Има опасения , че са поне 50. Не се знае колко точно хора е имало вътре.

Непал преживя най-тежкото си земетресение през 1934 година, с магнитуд 8,0, което почти унищожи Катманду, Бхактапур и Патан, припомня АП.