Едно от най-мощните земетресения в историята на Мексико и достигналия късно снощи сушата ураган Катя нанесоха двоен удар на американската страна, отнемайки живота на най-малко 61 души, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Земетресението с магнитуд 8,1 и епицентър край южните тихоокеански брегове на Мексико събори стотици сгради в няколко щата в четвъртък, минути преди полунощ.

Най-тежко засегнат е град Хучитан в щата Оаксака, където загинаха 36 души и една трета от жилищата бяха срутени или повредени до такава степен, че са негодни за живеене.

Това съобщи снощи президентът Енрике Пеня Нието в ефира на канал "Телевиса".

Националният център за ураганите съобщи, че ураганът Катя е отслабнал до тропическа буря, когато е навлязъл навътре в Мексико, с ветрове от 72 км/ч. Той достигна сушата вчера северно от град Теколутла като ураган от първа категория с ветрове от 120 км/ч.

След земетресението поне 1,8 милиона души останаха за кратко без ток, а властите затвориха училищата в най-малко 11 щата, за да проверят дали сградите са безопасни.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че 428 жилища са разрушени и върху 1700 са нанесени щети само в щата Чиапас.

В столицата Мексико няма големи поражения, единствено част от мост на строяща се магистрала, водеща към планирано ново международно летище, се срути заради труса.