Трусът е бил усетен чак в Москва, която се намира на около 7000 км от района на земетресението. Епицентърът на труса е установен на дълбочина от над 600 км под Охотско море, съобщи Американската геоложка служба, според която магнитудът му е бил 8,2.

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че земетресението е станало в 16,47 ч местно време. Според него той е бил с магнитуд 6,7. Руските власти обявиха тревога от цунами, като препоръчаха на жителите да напуснат крайбрежните зони и да се изтеглят на места с по-висока надморска височина, но малко по-късно тревогата беше отменена. Властите съобщиха, че вълната няма да надвишава височина от един метър.

При земетресението няма жертви, нито материални щети в Далечния Изток, сочат първоначалните информации. То обаче е било усетено чак в Москва, която се намира на около 7000 км.

"Почти целият континент се разтресе", заяви Анатолий Циганков, представител на отдела за извънредни ситуации към Руската метеорологична служба. Той допълни, че трусът е бил усетен чак в Румъния. В Москва е регистрирано разлюляване с магнитуд едно, при което няма никакви материални щети, каза още Циганков.