Сгради в Джакарта се разлюляха в продължение на 10 до 20 секунди. В някои от тях бе разпоредена евакуация, което доведе до стичане на хора по улиците.

Осем души са ранени при земетресението.

Ранените са ученици в гимназия в град Сияджур, който е близо до епицентъра на труса. Те пострадали, когато таванът на училището им рухнал. Шестима от ранените са в тежко състояние.

Трусът нанесе щети на над 130 сгради, сред които една джамия в провинциите Западна Ява и Бантен. Земетресението не предизвика цунами.

Според Геофизическия институт епицентърът на труса е бил в океана край Западна Ява, на дълбочина 43 км, на около 153 км югозападно от Джакарта.

Франс прес съобщи за земетресение с магнитуд 6,4, на дълбочина от 10 км, като се позова на индонезийската агенция по геофизика.

По данни на Ройтерс магнитудът е бил 6,1, с епицентър на дълбочина 33 км.

Според индонезийската служба по метеорология, климат и геофизика, трусът не е имал потенциал да предизвика цунами. Не е издадено предупреждение за цунами, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Индонезия е най-големият архипелаг в света. Тя е разположена над Тихоокеанския "Огнен пръстен", район със засилена земетръсна и вулканична активност.