Това предупреждават турски учени, цитирани от частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Обезпокоителната прогноза бе направена при представянето на проект, изготвен съвместно от сеизмологичената обсерватория Кандилли и Института за изследване на земетресенията в Истанбул и японски учени.

Проектът има за цел да допринесе за намаляване на щетите от очакваното земетресение в района на Мраморно море и последиците от евентуално цунами при силен земен трус.

Проф. Халюк Йозенер, директор на Института за изследване на земетресенията, заяви, че е "сигурно", че в района ще има трус от над 7 степен по Рихтер. Ученият добави, че макар сега нещата да стоят по-различно отколкото по времето на разрушителното земетресение на 17 август 1999 г., "все още има какво да се направи", за да се намалят потенциалните вреди.

Йозенер уточни, че част от проекта е насочена към тренировъчни програми за реагиране при бедствия.  "Трябва да се научим да живеем с тази култура. Понякога забравяме за земетресението, но този очакван земен трус може да стане всеки момент", каза ученият, цитиран от БТА.

Едно силно земетресение от над 7 степен ще бъде последвано и от приливна вълна, вероятно след около седем минути, предвиждат още учените.

Цунамито, което ще се образува в Мраморно море, няма да е като тези в Далечния изток, а въздействието му ще е по-слабо от това на самото земетресение, заяви координаторът на проекта д-р Доган Калафат. Той уточни, че предупрежденията за цунами след земетресения се споделят и със съседните държави.