Това е най-силният от серията вторични трусове след мощното земетресение с магнитуд 8,2 ден по-рано, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Вижте снимки от Чили>>>

При първия трус загинаха шест души, има и ранени. Нанесени са незначителни материални щети по сгради и пътища, а на места е нарушено електроподаването.

Епицентърът на днешния трус е бил на 19 км от пристанището Икике, на относително малка дълбочина от 10 км. Първото съобщение гласеше, че земетресението е с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. То е регистрирано в 23.43 ч. местно време (1.43 ч. по Гринуич).

Чилийският център за извънредни ситуации нареди превантивна евакуация на крайбрежието. Малко по-късно Военноморските сили на Чили съобщиха, че първите вълни цунами са ударили бреговете на страната.

Центърът за предупреждение за вълни цунами в Тихия океан посочи, че вълните достигат височина от 0.7 метра. Тревогата за цунами за Чили и Перу вече е отменена.

Чилийските власти съобщиха, че няма сведения за жертви и разрушения след силния вторичен трус.

В 4.23 ч. местно време е регистриран пореден вторичен трус с магнитуд 5.6 по Рихтер, но опасност от цунами няма. Епицентърът е бил на 69 км югозападно от град Икике, на дълбочина около 15 км.

Няма данни за пострадали българи в Чили. Информацията е по данни на местните власти от 21 часа българско време снощи, съобщиха от посолството на България в Буенос Айрес, цитирани от БНР.

Президентът на Чили Мишел Бачелет е била евакуирана от крайбрежния град Арика, предаде Ройтерс.