В този период ни чакали повече земетресения, отколкото сме свикнали да има през последните 50 години, казва Стойчев пред в. "Новинар".

Според него критични в това отношение ще са годините 2010, 2011, 2013 и 2015 г. Той уточни, че още през 2008 г. страната ни е навлязла в период на повишена сеизмична активност. Това се дължало на влиянието на планетата Плутон, която е навлязла в знака Козирог, който традиционно се свързва с историята на България.

"Разбира се, астрологията не разполага с инструментариум, който да може да каже точно в кой ден и час ще бъде земетресението. Бих казал, че това не е последното земетресение", коментира председателят на Българската асоциация на астролозите.

Стойчев обаче смята, че трусове със сила от 2-ра до 4-та степен по Рихтер са добра новина, тъй като помагат за разреждане на напрежението в земната кора. Астрологът дава оптимистична прогноза за излизане от кризата. Според него още в началото на 2011 г. страната ни ще започне да стъпва на краката си.
"След края на 2010 г. в България ще започнат да се нормализират нещата, макар и не толкова бързо, колкото ни се иска", прогнозира Стойчев.

През април милата година астрологът Емил Лещански предизвика паника сред  жителите на Хасково като предрече катастрофално земетресение. Мрачното му предсказание не се сбъдна, за сметка на това започна дело срещу него.

По-малко от 24 часа, след като трус разлюля София, нов по-значителен трус - от 3,5 по скалата на Рихтер, в 10 часа и 11 минути уплаши столичани вчера. Епицентърът му е между столичния булевард „Цариградско шосе" и летището. Пострадали няма, нанесени бяха незначителни материални щети на няколко стари сгради. През деня имаше няколко вторични труса с малък магнутид, които обаче не бяха усетени.

Жителите на столицата могат да бъдат спокойни - сградите са изчислени да издържат 9-а степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник или около 7,5 по скалата на Рихтер, заяви главният архитект на София Петър Диков.