Земетресението от над 2 по Рихтер е било с епицентър на 9 километра североизточно от Велинград, на 24 километра югозападно от Пазарджик и на 91 километра югоизточно от София. Огнището е на 15 километра дълбочина.

Във вторник около 22.30 часа, земен трус със сила 3,5 по Рихтер беше усетен осезателно по високите етажи в Кърджали. Освен в областния център, хора в Смолянско също съобщиха тревожно в социалните мрежи за силния трус, припомня БГНЕС.

По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география епицентърът е бил в язовир "Студен кладенец".

Земетресението се е усетило и в района на Оловно-цинковия комбинат (ОЦК), на 210 км югоизточно от София. Изпълнителният директор на ОЦК Валентин Манев заяви, че в складовете на публично разпродавания завод се съхраняват все още големи количества химикали и реагенти, използвани в производствения процес. Те обаче не са опасни, не биха могли да избухнат и да причинят екологични или други щети при земетресение, подчерта Манев и призова за спокойствие.

В сайта на Европейския и Средиземноморски сеизмологичен център снощи бяха отбелязани две земетресения, регистрирани България в рамките на 17 минути - с магнитуд 3,2 и 3,5 по скалата на Рихтер.