Проектът се финансира от Европейската инвестиционна банка по Плана "Юнкер" и ще разкрие нови 210 работни места. Кредитът е за "Хювефарма" ЕАД.

Споразумението беше подписано от Кирил Домусчиев, изпълнителен директор на "Хювефарма", и вицепрезидента на ЕИБ  Андрю Макдауъл, както и от зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен и земеделския министър Румен Порожанов.

Това е най-големият до момента проект в България, гарантиран от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на плана "Юнкер".

По проекта ще се изградят две нови съоръжения в Пещера и Разград. В Пещера ще се произвеждат хранителни добавки, а в нов завод в Разград - ваксини за животни.

Споразумението беше подписано след общото заседание на Колегиума на комисарите и българското правителство с участието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов.

Министерският съвет одобри на първото си за годината заседание проект на Меморандум за разбирателство между правителството и "Биовет" за изпълнение на инвестиционен проект. Той предвижда изграждането на завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на инвеститора.

Кредитополучателят по този проект - "Хювефарма", е мажоритарен собственик на "Биовет" АД.

Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лева. Очаква се производството да започне през март 2020 г.

В новото предприятие в Пещера ще се произвеждат над 120 изделия на "Биовет". Над 90 на сто от произвежданите продукти ще се реализират на световните пазари.

Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на ограничени вещни права върху имоти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

Хубаво е, че ЕИБ отвориха офис в София, и това дава възможност на всяка добра българска фирма да получи финансиране при добри условия, каза пред журналисти Кирил Домусчиев преди подписване на договора.

Всеки който има хубав проект и може да отговори на условията на банката, които са доста облекчени спрямо стандартното банково финансиране, може да получи кредит, каза той. Ние вече строим предприятието в Пещера. Това ще е завод за химични продукти, такива създадени на базата на биотехнологиите, уточни Домусчиев, цитиран от БТА.

Към 80 процента от получените пари от ЕИЦ ще са за завода в Пещера, останалата част за завода за ваксини в Разград, който в момента се проектира.

Хората, които ще назначим, ще бъдат специалисти с доста над средното за страната възнаграждение, каза Домусчиев. Само специалистите в тези фирми ще бъдат над 210, отделно ще има допълнително разкрити спомагателни длъжности.

Домусчиев припомни, че неговата фирма скоро е купила завод за ваксини в САЩ, както и бизнес за ветеринарни продукти за говедовъдството, което допълнително ще увеличи нашето присъствие на американския пазар, каза Домусчиев.

В САЩ няма да назначаваме българи, те ни трябват за фирмите тук, посочи още Кирил Домусчиев.

"Изключително съм горд с постигнатото през годините от "Хювефарма"! Компания, която стартира от нищото! Сделката от днес за покупката на американските Agrilabs и Benchmark Bios ще открие нови хоризонти за нас. Благодаря на всички колеги от САЩ и България, които участваха в процеса на преговорите и due diligence! Трябва да продължим да сбъдваме мечтите си и да славим българското по света!" Това написа на 5 януари в профила си във фейсбук Кирил Домусчиев.

Планът "Юнкер" (носещ името на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер) предвижда инвестиции за 315 млрд. евро в икономиката на 28-те държави от ЕС.

Юнкер представи плана си в края на 2014 година.