Европейската комисия съобщи, че е одобрила 24 допълнителни програми, насочени към подобряване на конкурентоспособността на селскостопанския сектор в ЕС, опазването на селските райони и климата, и укрепването на икономическата и социалната структура на селските общности до 2020 година.

Програмите са представени от България, Хърватия, Чехия, Германия, Ирландия, Италия, Румъния, Испания, Швеция и Великобритания, предаде БТА.

Одобрените днес програми се очаква да създадат над 40 000 работни места и близо 700 000 места за обучение с цел да се поощрят иновациите, обмена на знания, използването на по-добър опит в селското стопанство, както и създаването на по-стабилни предприятия в селските райони.

Осигурено е финансиране от 27 милиарда евро от бюджета на ЕС, както и допълнителни обществени средства на национално и регионално равнище и от частни фондове.

Модернизацията на стопанствата, подпомагането на млади земеделски стопани, устойчивото управление на земята и подобрената широколентова връзка с интернет са сред приоритетните дейности в одобрените регионални и национални програми.

Еврокомисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган отбелязва, че всяка от държава от ЕС или регион зависи как ще проектира програмата, която отговаря на техните нужди и възможности.

Предвиждат се общо 118 програми във всички държави от ЕС, за които е предвидено финансиране от 99,6 милиарда евро до 2020 г. по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

С одобрените днес, броят на утвърдените програми става 51, общо на стойност над 62 милиарда евро.

"Радвам се, че Еврокомисията одобри българската програма за развитие на селските райони", написа по-късно премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook.

"България ще получи финансиране на стойност 2,3 млрд. евро. Най-големи притеснения имах за тази програма", споделя той.