Румен Порожанов бе министър на финансите в служебния кабинет. Преди това той бе директор на ДФ "Земеделие", като в края на август 2013 г. напусна фонда.

А преди да оглави ДФ "Земеделие" Порожанов бе началник на кабинета на министъра на финансите по време на предишното управление на Бойко Борисов Симеон Дянков.

Мерки срещу незаконната сеч


Днес министър Танева и нейният заместник, отговарящ за горите, Георги Костов, представиха новите мерки срещу незаконната сеч. Мерките, които министерството предвижда, трябва да бъдат въведени ускорено и до юни догодина да дават вече резултати. Ще бъдат създадени 137 мобилни групи за цялата страна. Те ще бележат отсечените трупи с нови пластмасови уникални маркировки, предаде БНР.

Освен това ще се въведат и електронни фишове. По този начин се очаква да се намали с 20 процента незаконната сеч и съответно да се увеличат приходите за държавата с толкова процента.

Мерките ще се въведат най-напред в държавните гори, а по-късно ще станат безплатни и задължителни и за частните гори. Отделно след промяна в нормативната уредба, която ще бъде инициирана до края на годината, ще се създаде регистър на имащите право да секат и всеки, който веднъж вече е хванат да сече незаконно, ще бъде с отнето разрешително. Интересно е още, че от 8 млн. кубични метра сеч годишно - 1-2 млн. кубика са незаконно отсечени. Най-много се сече промишлена дървесина и дървесина за огрев.