Лешоядът с име Българка, или К03, бе един от двата белоглави лешояди, освободен при официална церемония в природен парк "Сините камъни" в края на октомври 2010 година, в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България”.

Птицата е възрастна, предоставена от испанската организация GREFA на Фонда за дивата флора и фауна, предаде "Фокус" по информация от "Зелени балкани".
Лешоядът е пуснат в района на Сливен, но се отправил на юг и бил следен от специално монтиран чип за проследяване. Птицата има и жълти крилни марки. При проследяването се оказало, че тя кръжи около Елхово, Тунджа и Тополовград, след което следите й се изгубили. 40 дни по-късно лешоядът бил забелязан в района на Монтана.

Когато разбрали къде е птицата, еколозите започнали да разпространяват информация сред местните хора. Те предупредили, че лешоядът е от програма за възстановяване на вида и се намира в околностите, а хората могат да съдействат за намирането му, ако го забележат.

След като разбрали за изгубената птица, роми от Монтанско заловили лешояда, сложили го в чувал и се опитали да искат откуп от партньори на екологичната организация.

След подаден сигнал в РИОСВ - Враца и в полицията, ромите са задържани, а птицата конфискувана. Лешоядът е настанен в специална клетка във Врачанския балкан за седмица, след което е преместен в центъра в Стара Загора. След като се възстанови напълно, той отново ще бъде транспортиран в Сливен.