Равнище на радиоактивен йод над допустимия лимит за бебета, установен в Япония, е измерено в част от водопроводната мрежа на Токио, съобщиха властите, цитирани от Франс прес и БТА.
Концентрация на йод-131 от 210 бекерела на килограм е открит в проби от течащата вода. Лимитът е 100 бекерела на кг за бебета.
Местните власти съветват жителите да не дават чешмяна вода на кърмачета.

Според ИТАР-ТАСС властите са призовали всички жители на Токио да не пият вода от водопровода.

Преди 2 дни властите предупредиха да не се пие чешмяна вода във Фукушима, след като в нея бяха открити високи равнища на радиоактивен йод. Необичайно високи нива на радиоактивни елементи бяха открити и в морска вода край централата.

Здравното министерство откри в префектурите Фукушима и Ибараки повишена радиация в 11 вида зеленчуци, сред които броколи, спанак, зеле и карфиол, съобщи Ройтерс, като цитира агенция Киодо.
В зеленчук, известен като кукитачина, е измерен радиоактивен цезий 160 пъти над безопасното ниво.
В Ибараки е открит радиоактивен йод в магданоз и сурово мляко. Правителството нареди да спрат доставките на тези продукти от префектурата.

Японският министър-председател Наото Кан призова гражданите да не ядат листни зеленчуци от района на пострадалата при земетресението АЕЦ "Фукушима", предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.
Същевременно правителството апелира страните, които внасят храни от Япония, да действат разумно, когато обмислят ограничения.
Преди дни бе съобщено за първи случай на радиационно замърсяване на храна извън Япония - партида зелен фасул, внесена в Тайван.

Вчера Франция поиска от ЕК да наложи систематичен контрол над вноса на пресни хранителни продукти от Япония на границите на ЕС, съобщи Франс прес. Париж вече прие решение за радиационен контрол над морските продукти, припомня ИТАР-ТАСС.
САЩ ще спрат вноса на мляко и пресни продукти от областите близо до АЕЦ "Фукушима", съобщи Ройтерс. Администрацията по храните и лекарствата каза, че ще спре вноса на мляко и млечни произведения, на пресни плодове и зеленчуци от префектурите Фукушима, Ибараки, Точиги и Гума.

Китай следи вноса на храни от Япония за радиация. Южна Корея проверява за  радиация в пресните селскостопански продукти, изсушените селскостопански и преработени храни от Япония. Тайванската агенция по рибарството посъветва местните рибари да не ловят риба в японски води, след като бе регистрирана радиация в морето до "Фукушима".
Агенцията ще проверява улова на всяка лодка, която се връща от японски води, а уловът с равнище на радиация над допустимото ще бъде унищожаван.

Заплахата за радиационно замърсяване след земетресението и цунамито в Япония е принудила 25 посолства на различни страни временно да преустановят работа в Токио, заяви японският министър на външните работи Такеаки Мацумото, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Осем от посолствата са прехвърлили дейността си извън Токио или дори извън Япония. При останалите 17 посолства служителите са инструктирани да останат по домовете си.
Българското посолство в Япония вече временно се премести в град Фукуока, който се намира на 1000 километра южно от Токио.