Това каза на пресконференция Слави Трифонов - председател на Националния съюз на градинарите в България, цитиран от БТА.

По думите му състоянието на сектора е критично. Пряко и косвено заетите в производството са около 200 хиляди.

"Няма логика 20-25 процента от напусналите страната ни 1,5 млн. души, да работят градинарство в Гърция, Испания, Англия и други държави, вместо да правят това тук", коментира Трифонов.

Според него, ако българските плодове и зеленчуци имаха по-голямо присъствие на пазара, това би осигурило и много повече работни места за нискоквалифицирани хора, при които безработицата е голяма. В момента обаче българите консумират едва 10 процента родна продукция. Според статистиката от 470 кг храна на глава от населението за година, 194 кг са плодове, зеленчуци и картофи.

В България обаче почти не се предлагат и свежи (набрани вчера или днес) плодове и зеленчуци, а те имат огромно значение за здравето на децата и нацията, посочи производителят.

По думите му, вносните, не само, че не са пресни и съдържат изкуствени подобрители, но се обработват допълнително, за да издържат по 20 дни.

Данните за сектора показват, че в периода 1998-2013 година площите за производство на плодове и зеленчуци са намалели между 6 и 10 пъти за някои култури. Потребностите на българските граждани и преработвателните предприятия от плодове и зеленчуци се задоволяват на 70-80% от внос, най-вече от трети страни. Производителите поискаха, по-голяма част от продукцията да излезе "на светло", тъй като в момента "сивият" сектор е около 85 на сто.

Според фермерите, периодичните акции на държавните чиновници за проверки по митниците и борсите не могат да свършат тази работа. Правилният път по думите им е задължителна регистрация на търговците и производителите на селскостопанска продукция по ДДС и намаляване на ДДС за тях, с което ще се понижат и цените на храните.