Тръмп заяви, че последните две нападения в Ню Йорк са извършени от чужденци, които пребивават в САЩ със зелени карти. Той посочи, че първият нападател, който през октомври уби осем души с камион, е дошъл в САЩ чрез програмата за лотария с визи (зелена карта), а вторият - бангладешки имигрант, е пристигнал в САЩ чрез роднинска връзка с американски гражданин (т. нар. верижна миграция).

Атентаторът Саипов работел като шофьор със зелена карта >>

Тръмп иска спешна имиграционна реформа >>

На тези две имиграционни програми ще бъде сложен край, заяви Тръмп и изтъкна, че "Конгресът трябва да се заеме с това незабавно".

Президентът Тръмп ще разкрие първата си стратегия за националната сигурност в понеделник, съобщи съветникът на Тръмп за националната сигурност Хърбърт Реймънд Макмастър, цитиран от АП и БТА.

Стратегията ще включва четири основни теми:
  • защитата на американския народ,
  • увеличаване на благоденствието на американците,
  • "съхраняване на мира чрез сила" и
  • развитие на американското влияние.
В стратегията ще бъдат идентифицирани глобални заплахи за САЩ и интересите им, включително "воденето на война от ново поколение" от Русия, както и оръжейните програми на Северна Корея и Иран.

Документът ще отразява желанието на Тръмп за по-тясна работа с други страни чрез "реципрочно сътрудничество", каза Макмастър.