205 депутати гласуваха „за“, а 1 се въздържа. Проф. Плочев беше единственият кандидат за поста. Кандидатурата му беше предложена от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

"Няма административна или политическа длъжност, която да стои над морала, в който съм възпитан и спазвам в своята кариера", посочи единственият кандидат за управител на НЗОК проф. д-р Камен Плочев пред депутатите в парламента.
„В най-скоро време ще започна да ви притеснявам, ще идвам, ще споделям с вас какво съм видял и ще ви моля за съдействие“, посочи още той

Народният представител от БСП Славчо Велков заяви, че проф. Камен Плочев е изтъкнат наш учен и честен човек, с огромна практика.
„В 18-годишната практика на НЗОК няма управител, който да е изкарал повече от 2 години“, заяви той, цитиран от "Фокус".

Депутатът Георги Йорданов от БСП посочи, че на проф. Плочев трябва да се гласува доверие, за да може той да се подготви и да представи предложение за бюджет, което да регулира взаимоотношенията в здравеопазването.

„Проф. Плочев поема върху своя здрав войнишки гръб тежката отговорност за състоянието на НЗОК. Винаги, когато е необходимо, ще му съдействаме“, коментира народният представител от ГЕРБ Христо Грудев.

Нигяр Джафер от ДПС обясни, че всеки избор на управител на НЗОК е натоварен с много очаквания и надежди.
„Всеки избор поставя много въпроси и прераства в дебат затова как се управлява касата и как се разпределят средствата“, коментира тя.
„Ще настояваме за ефикасно харчене на парите на здравноосигурените лица, за прозрачност и предвидимост. Не може да се работи в среда, в която не се знае колко са парите в болниците и какви са възможностите“, заяви Нигяр Джафер.

„Независимо от това, че сме в опозиция сме убедени, че решението на тежките проблеми в здравеопазването минава през търсене на консенсус. През това да се обединим за общи решения в този сектор“, коментира Хасан Адемов от ДПС.

„Проф. Плочев поема тежка отговорност на една недофинансирана система. При 7 млн. население бюджетът на Касата е около 3,4 млн. лева. Това означава, че Касата разполага с 500 лева за един български гражданин“, обясни Калин Поповски от „Обединени патриоти“.

На 29 юни предишният управител на НЗОК д-р Глинка Комитов депозира в деловодството на Парламента оставката си, без да посочи мотивите си. Мандатът на новия управител проф. Камен Плочев ще е до 2020 г.

Проф. Плочев има 38 години професионален опит в системата на здравеопазването, част от които в сферата на управлението. Той е завършил висшето си образование в Медицинска академия - София. Има присъдена научна степен "Доктор на науките" по научна специалност "Инфекциозни болести" от ВМА, а през 2012 г. му е присъдена академична длъжност "Професор". Има следдипломна квалификация по "Здравен мениджмънт". Владее английски и руски езици.