Освен това той разкри, че т.нар. скандал с цените на лекарствата по негово време не е имал нищо общо със здравеопазването, а е бил част от играта "за превземане на три вестника". Този "скандал" бе широко отразяван от изданията и медиите на Нова българска медийна група с остри нападки срещу собствениците на Вестникарска група България Огнян Донев и Любомир Павлов, които поеха контрола над нея в края на 2010 и началото на 2011г., посочи Константинов.

"Монопол са здравната каса и Лекарският съюз, има и монопол в медиите. Другите монополи ви бъркат в джоба, но монополът в медиите, който ви бърка директно в мозъка с напудрени информации, е по-опасен. Това изигра лоша услуга на управляващите, защото е хубаво да има повече критичност и по-малко плоско отразяване на официални събития. Не трябва да се пускаме по розовото и лесното. Критичната среда е много важна", каза още Константинов.

По неговите думи от около година НЗОК се управлява от "русенска група", а по принцип разпределянето на над 2 милиарда лева бюджет на НЗОК се решава без контрол от 11 души - Надзорният съвет, управителя и подуправителя.

По повод последната вълна проблеми със средствата за болници и направления за специалисти той заяви, че министерството е натоварило касата с тези плащания и сега се опитва да се измъкне тихомълком.

Запитан защо премиерът Бойко Борисов е казал, че го отстранява, защото се изпокарал с всички, Константинов каза: "Аз не съм конфликтна личност и не бива да се бърка конфликтността с опити да се казва истината. Попаднах във враждебна среда с една здравна каса, бойкотираща всякакви мерки, а здравната комисия бе оплетена в интриги и се обърна срещу мен. Скандалът бе изцяло медиен - за собствеността на три вестника и Министерството на здравеопазването беше едно много далечно звено в дълга верига, което трябваше да изгърми. Много от нещата, които хората виждат по телевизии и вестници, изобщо не са такива. Затова и държавата е в това състояние."

Т.нар. прехвърляне на лекарства, за което ме критикуваха, донесе загуби, колкото сегашния скандал за дюните, но пациентите получиха много по-бърз достъп до медикаменти, допълни той. Запитан кога е разбрал, че няма да успее с реформите, Константинов отговори: "Към лятото на 2011г. - след изборите за местна власт, спечелени масово от ГЕРБ - си помислих, че имаме 5-6 месеца за реформи. Получи се точно обратната реакция и вече като започна историята с лекарствата, разбрах, че няма да има здравна реформа в това правителство".

Не си тръгнах с облекчение, защото работих за кауза, която не се случи. Тръгнах си неудовлетворен, но в момент, когато реших, че съм изчерпал всички възможности. Дори премиерът да беше поискал да остана, нямаше нищо да постигна в следващите 11 месеца, посочи бившият министър на здравеопазването.

По повод атмосферата в правителството и контактите му с финансовия министър Симеон Дянков, Константинов каза: "Борисов е много добър в правенето и предвиждането на ходове и да определи на всеки къде му е мястото. Много добре държеше ситуацията и не, до мен не е стигало нещо за конфронтация. В Министерски съвет не сме излизали от добрата работна атмосфера."

"Бях изключителен фен на Дянков - мислех го за интелектуална фигура със знания и желание да помага на реформите. Но отношението ми се промени, след като всичко се сведе до разправии за някакви пари. Не чуваше нищо, когато ставаше дума за мерки, които ще дадат резултат в рамките на 1 година. За едни стотинки за дежурствата на лекарите се разправяхме безкрай и то за неща, които не променяха рамката на разходите. Не ми се е налагало да чакам пред кабинета му, но наистина се е случвало с дни да не мога да го открия по телефона. Той опитваше да имитира Борисов, а някои неща просто му отиват, докато в устата на Дянков звучеше смешно", коментира Константинов.

 "Видял съм много хубави неща от Борисов и някои лоши, но няма да го коментирам". Според Константинов оставката на правителството е добре премислен ход и няма нищо общо с протестите.

Хората имаха големи очаквания, които не се сбъднаха, а от голяма част от медиите идваха напудрени и замазани истории. Затова протестите изглеждат изненадващи, включително за ГЕРБ, обобщи Константинов.

В петък Управителният съвет на БЛС взе решение за организиран национален протест на медиците пред сградата на НЗОК в София, както и пред сградите на РЗОК в останалите градове от страната на 28 февруари заради намалените болнични лимити. Министърът в оставка Десислава Атанасова предупреди, че стабилността на националната здравна система е застрашена.