Това заяви днес на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. От здравното министерство уточниха, че брифингът е заради днешния протест на пациентски организации и заради ветото на президента върху параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.

Министър Ананиев каза, че в телевизионните кадри от протеста е забелязал, "че от тези малко хора, една значителна част от тях, бяха хора, които ги виждаме непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се дебатира". По думите му "това показва организирания характер на този протест".

Мотивите на президента за неговото вето, че "ако ги няма тези нови молекули, няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани и няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и пред възможността да се лекуват, или че се нарушава равенството на гражданите", според мен са най-малко несериозни, заяви министър Ананиев.

Той каза, че в нашата НЗОК 30 процента от разходите на публичния фонд отиват за лекарства, а в страните членки на ЕС този показател се движи между 15 и 20 процента.

Ананиев заяви, че при разговорите му с министрите на здравеопазването от ЕС, те са споделили, че са приятно изненадани от нашия позитивен лекарствен списък - с многото лекарства в него и с ускорените темпове на приемане на новите молекули.

България е една от страните, в които най-бързо се вкарват новите молекули, създадени от фармацевтичната индустрия, коментира министърът.

Той отбеляза обаче, че трябва да се търси баланс, защото не винаги новите молекули, преди тяхното изпитване, носят положителен ефект върху лечението на българските граждани.

Ананиев каза още, че в началото се е говорело за 17 нови молекули /лекарства и терапии/, за седмица тези молекули са станали 27, а днес вече са 32.

Тези 32 молекули изискват допълнителен ресурс от около 40 милиона лева, подчерта министърът.

Освен това, влизането на новите молекули през 2017 г. и тяхното целогодишно финансово отражение през 2018 г., ще води също до около 20 милиона лева допълнително, коментира той.

Ананиев обобщи, че "това са нови 60 милиона лева, които ще бъдат над преразхода от 100 милиона лева през тази година".

Очакваният дефицит на НЗОК за тази година е около 38 милиона лева, каза пред журналисти Мария Петкова, говорител на Надзорния съвет на НЗОК, след неговото заседание.

Дефицитът е преразход в перото за лекарства, обясни Петкова. По думите й друг преразход не се очаква.

Преговорите за Национален рамков договор за следващата година ще започнат, по думите на Петкова, до няколко дни.