Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от БТА, по време на извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, което е за изслушване управителя на Националната здравноосигурителна каса заради прогресиращата тенденция за нарастване на задълженията към здравни институции на държави-членки на ЕС за предоставени на български осигурени лица здравни услуги.

По думите му това е трансфер от МЗ към НЗОК, който тя трябва да предостави на чужди фондове след лечение на български граждани.

Проф. Плочев посочи, че досега МЗ е платило 64 хил. лв. Годишните суми на платени средства към чуждите фондове са по-ниски от постъпилите искове, което води до непрекъснато нарастване на задълженията към другите държави, допълни още проф. Плочев.

Към момента задълженията на НЗОК към чуждите фондове са 271 млн.лв., а в бюджета на НЗОК по това перо са предвидени 73 млн.лв. Зачестяват писма от държавите за неспазване на 18-месечния срок за заплащане и се настоява да се направят планове как ще се плаща занапред. На 20 януари 2018 г. е получено писмо от Германия, в което се посочва, че този срок е изтекъл, а дължимите суми само към Германия са над 20 млн. лв., каза още проф. Плочев.

Решихме да изпратим писмо до парламента с молба да ни помогнете, никой не е поискал актуализация на бюджета, някой трябва да ни каже как да се справим с този проблем, допълни още проф. Плочев.

Има сигнали, постъпили при нас, в НЗОК, за отказано лечение в чужбина на 332 български пациенти през миналата година, каза още Плочев. Сигналите, постъпили в НЗОК за отказано лечение през 2016 год. са били 334.

Той потвърди пред членовете на комисията, че е получавал заплаха, но не посочи от кого.

Непознаването на процедурите не е извинение и не трябва да е част от профила на управител на НЗОК, каза председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова. Тя допълни, че когато човек поема подобен пост, трябва да се запознае с всички законови процедури.

На заседанието присъстваха представители на съсловните и пациентските организации, на синдикати и др.