Бойко Пенков, който е и председател на надзорния съвет на НЗОК, обясни пред БНР, че от 1 август, дейността на болниците може да се ограничи с 30 на сто до 106-107 милиона лева месечно, за да се избегне кризата заради липсата на средства.

"Това означава ограничаване на приема, планиране на хоспитализациите, едно- или двумесечни листове за изчакващите планови операции и изследвания. Трябва да се предвиди и резерв за спешните случаи...В момента се обсъжда дали има законова възможност, като няма актуализация, да се вземе безлихвен заем от държавата. Това означава собствен дефицит, който ще се покрие в рамките на бюджета, когато се състави парламент...Всякакви варианти има, които са варианти на отчаянието...", каза още зам.-министърът на здравеопазването в оставка.

Той обаче бе категоричен, че е трябвало да се промени законодателството, защото НЗОК е била превърната в "абсолютно пасивен плащач”.

Политическа игра с бюджета за здраве

На 29 юли на извънредно заседание парламентът актуализира бюджета на НЗОК на първо четене. Със 184 гласа „за”, един „въздържал се” - от БСП, и нито един против бе решено Здравната каса да получи 225 млн. лв., от които за болниците се отделят 200 млн. лв., а за лекарства при злокачествени заболявания - 25 млн. лв.
От НЗОК поискаха актуализация с 328 млн. лева.

По план гласуването на второ четене трябва да стане на 4 август, но вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му е против спекулации за коалиция с ДПС, затова напуска парламента и няма да участва при второто четене на актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК.

Утре президентът свиква политически консултации с основните партии за търсене на отговор на "неотложни финансови въпроси".

Пациентите искат решение

Национална пациентска организация е изпратила декларация до президента Росен Плевнелиев, премиера в оставка Пламен Орешарски и лидерите на парламентарно представените партии с искане за намиране на политически консенсус и предприемане на спешни мерки за извършване на актуализация на бюджета на НЗОК, съобщи БТА.

Предложената актуализация в размер на 225 млн. лв. е крайно недостатъчна за нормалното функциониране на системата до края на 2014 г., но би могла да спомогне за осигуряването на временна финансова стабилност на НЗОК в месеците до сформирането на 43-то Народно събрание, се казва в декларацията.

От организацията изразяват готовност за съдействие в търсене на възможни мерки и решения, които да доведат до намаляване на политическото и общественото напрежение и да предотвратят срив в системата.