Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Стефан Константинов, цитиран от БТА.

По неговите думи това е един от начините центровете за спешна помощ да бъдат разтоварени от несвойствени дейности като превоз на болни на хемодиализа и преглед на случаи, които не са спешни. За тази цел във ведомството в момента се работи по промени в наредба 40. Вариантът, при който на общопрактикуващите лекари се вменяваше да отговарят за пациентите си 365 дни, от сутрин до вечер, е неработещ и е само на хартия, коментира министърът. Въпреки че всички знаят това, никога този вариант не беше променян, добави Константинов.

Той съобщи, че работна група на министерството и Българския лекарски съюз подготвят предложения за нормативни промени, регламентиращи структурата и организацията на спешната помощ. С измененията се въвежда система за атестация на директорите на центровете, в рамките на която до март догодина ще се извърши пълен преглед на всички центрове за спешна медицинска помощ, посочи Стефан Константинов.

Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков отбеляза, че през последните осем години системата на спешната помощ е изпитвала постоянен недостиг на медицински кадри и друг персонал.
Той попита, дали ще се спре използването на линейките за медицински проби на хванатите пияни шофьори. По думите му това нито е спешен пациент, нито е спешен случай, съобщи "Фокус".

В България има 28 центрове за бърза помощ и 198 филиала към тях, посочи Шарков. Към 31 декември 2009 г. там са работели над 6868 души. Само през миналата година екипите са се отзовали на 841 000 повиквания, обслужили са над 2 милиона пациенти, а линейките са изминали 18-19 млн. километра, добави той.