Това каза председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев, цитиран от БГНЕС.

По данни на браншовата организация на фирмите на магистър - фармацевтите-собственици на аптеки, за последната година у нас са отворили врати нови 89 аптеки. Антон Вълев уточни, че информацията е неофициална, защото все още няма адекватно регистър. У нас аптеките са между 3500 и 4000. България е сред страните в ЕС с най - много аптеки на глава на населението, каза още Вълев. Той обаче обясни и че аптеките са концентрирани в големите населени места, докато в малките все още няма.

Фармацевтите искат и да се разреши въвеждането на т.нар генерична замяна на лекарствата по рецепта.

"Генерична замяна" е когато на един пациент е изписано лекарство под едно търговско наименование, а фармацевтът отпусне същото лекарство под друго търговско наименование. Генеричните замени са практика в цяла Европа и по света. У нас, съгласно Наредба 4/ 2009 година, на българските фармацевти е забранено да правят генерични замени.

По данни на НАК у нас са регистрирани около 4 000 лекарства по около 15 000 търговски имена, най - популярните лекарствени вещества са регистрирани дори и под около 25 - 30 търговски имена. Според браншовиците много често предписването на определено лекарство под определено търговско име е и неизгодно за пациента.

Вижте видео от изявлението на Антон Вълев