"Хора, които нарушават и не плащат осигуровки, трябва да работят като санитари няколко месеца в болниците, за да видят за какво се дават пари, изтъкна министърът по bTV", цитирана от КРОСС

Тя уточни, че в цял свят спешните случаи се приемат, независимо от това дали пациентите са здравно осигурени. Ще предложа да се създадат фондове към общините, които да подпомагат социално-слаби пациенти.
"Останалите ще си плащат", категорична бе Борисова.

Тя даде за пример Франция, където има строги наказания за работодатели, които не плащат здравни осигуровки - 6 месеца затвор и 30 000 евро. Засега обаче у нас няма да се искат толкова строги наказания.

Министърът предвижда реформа в медицинското обучение. Да се въведе нова длъжност - асистент на медицинската сестра, както и ново обучение на фелдшерите.
"На Запад те се наричат асистент на лекаря и тяхната функция е много важна", отбеляза Борисова.
Тя предвижда и вариант сестри от болничната помощ да се грижат за възрастни хора по домовете, което ще им носи допълнителни доходи.

„При нас в България проблемът е следният - закони има, но те не се спазват” – така Борисова отговори на въпрос дали ще стане ясно как са източвани пари от Здравната каса. Тя допълни, че няма контрол и откакто е министър е открила много нарушения.

Проф. Борисова съобщи още, че вече е предала два сигнала в прокуратурата, и се подготвя трети, за злоупотреби в здравната система. Засега установените щети са за 9 млн.

По думите й първата стъпка на реформата е въвеждането на задължителни стандарти. Според нея доста болници покриват добрите стандарти, а тези които не отговарят, ще бъдат закрити. Тя предлага да се развие доболничната помощ – еднодневна терапия, еднодневна хирургия и т.н.

“В болниците няма легла, защото хроничните болни са ангажирали леглата, които са предназначени за острите случаи“, изтъкна още проф. Борисова, цитирана от БГНЕС.  Тя уточни, че хронично болните не трябва да ходят в болниците за активно лечение, а трябва да се обърнат към доболничната помощ. 

Българите ще усетят ефекта от здравната реформа на 1 януари 2011 г., а до дни службите ще осветлят схемите, по които са били източвани болниците, заяви вчера по bTV пък премиерът Бойко Борисов.

На вчерашното си заседание парламентът отхвърли отново искането на БСП да бъде създадена анкетна комисия, която да провери бюджета на НЗОК. От левицита изтъкнаха, че тогава ще поискат от прокуратурата да проверят как и за какво се харчат парите от здравните вноски и резерва на Касата.

Колко е резервът на Касата?