"Искаме актуализацията на здравния и на държавния бюджет да влезе веднага в парламента", каза Нинова. Тя посочи, че на заседанието на Изпълнителното бюро са обсъждали и ще предложат на Парламентарната група да не подкрепи оставка на управителя на НЗОК Камен Плочев, ако се стигне до гласуването й в пленарна зала. Според социалистите няма екипност в управлението на здравната система, едната ръка не знае какво прави другата, но това си било тяхна работа.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска в петък проф. Камен Плочев да бъде освободен от поста шеф на НЗОК. Като причина беше посочено, че Плочев действал зад гърба на правителството, като с писмо, адресирано директно до депутатите, поискал актуализация на бюджета на здравната каса заради над 271 млн. лв. задължения към чуждестранни здравни каси.
От НЗОК отговориха, че Ананиев няма правомощия да иска оставката на шефа на касата, а по-късно и премиерът Бойко Борисов поиска освобождаването на Плочев от поста. Самият Камен Плочев обяви, че няма намерение да подаде оставка.

"Ако се иска оставката на проф. Камен Плочев, защото иска актуализация на бюджета през февруари, то отдавна премиерът трябваше да подаде своята", коментира днес  лидерът на БСП.

"Г-н Плочев е направил нещо законно. Иска от парламента актуализация на бюджета. Обвиняват го защо през февруари иска актуализация на бюджета. Ако на този човек му се иска оставката за това, че е поискал актуализация на бюджета през февруари, то министър-председателят отдавна трябваше да си подаде оставката", заяви Нинова.
 
Тя отбеляза, че през януари премиерът е изхарчил близо 200 млн. лева извън закона за бюджета, за да си купува спокойствие.
"Единият законно иска актуализация на бюджета, защото е загрижен за здравето на хората, другият незаконно изхарчи същата сума през януари, за да потушава бунтове и да си купи спокойствие", коментира лидерът на БСП.

По думите ѝ когато един човек е решил, че "държавата му е бащиния", може да си прави каквото си иска. Тя обърна внимание, че през управлението си ГЕРБ е сменила 10 министри на здравеопазването и посочи, че сами си сменят шефовете на здравната каса.

"Пълен хаос е, а хората не могат да се лекуват“, посочи Нинова.

Лидерът на БСП поиска актуализацията на здравния и националния бюджет моментално да влязат в парламента и отново потвърди, няма да подкрепят оставката на проф. Плочев