Това обясни вчера здравният министър д-р Петър Москов, на третия ден след като изявлението му, че до края на януари в болниците и аптеките ще бъде въведен персонален пръстов идентификатор, предизвика бурни реакции. , пише "Труд".

Москов посочи, че с помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди ще се превръщат в биометричен цифров код (например 134589078).

Именно той ще постъпва в системата на здравната каса и ще стои срещу името на осигурения. А не изображението на пръста, което съхранява МВР или виждаме в криминалните филми“, обясни здравният министър.

Той допълни, че по този начин много отдавна се отключват смартфони и компютри. Тоест няма нарушение на закона за личните данни, както посочи съпартиецът му от Реформаторския блок доц. Димитър Шишков, който цитира евродирективата за електронна идентификация от 2014 г., в която пръстовият отпечатък не е посочен като приемлив подход.

"Отпечатък за код ще може да бъде снет при първия контакт на осигурения със здравната система - при джипито, при влизане в болница или в аптеката", допълни здравният министър.

От Комисията за защита на личните данни коментираха пред БНТ, че идентификацията на пациенти не е достатъчно основание за използването на пръстовите им отпечатъци. Биометричните данни имат завишени изисквания за защита, на които болниците и аптеките трудно могат да отговорят. Законът не позволява да се използват данни от пръстови отпечатъци, събирани от МВР и паспортните служби, уточняват от комисията.

"Тогава, когато конкретната цел може да бъде постигната с други средства, не би следвало да се събират лични данни в повече от необходимия обем, за да може едно физическо лице да бъде идентифицирано", обясни председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.

По думите му за предотвратяване на злоупотребите от страна на болниците има по-адекватни мерки.

"Засилване на ролята на инспектората на Министерство на здравеопазването, на самата НЗОК да се предприемат други действия, които не са свързани със събиране на лични данни", допълни Караджов.