Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, който заедно с директора на болница "Пирогов" проф. Стоян Миланов, откри Клиниката по детска анестезиология и реанимация и операционен блок, предаде БТА.

Здравният министър добави, че приоритет на цялото мнозинство, записан и в управленската програма, е новият начин, по който е финансирано, структурирано и кадрово осигурено детското здравеопазване.

"Ще бъде променено остойностяването на всяка клинична пътека в педиатрията", допълни Петър Москов. По думите му детското здравеопазване не е добре организирана структура.

"Работи се усилено по новия начин на организиране на спешната помощ, тъй като е изключително важно децата да бъдат транспортирани бързо до необходимия им специалист", коментира още министърът по повод смъртта на 8-годишното дете в Разград, което почина преди да бъде транспортирано до Варна.

Според Москов, педиатрията е една от медицинските специалности, към които държавата има специален интерес и отношение и допълнително ще бъдат вложени средства в обучението на педиатри, а така също и на патолози, микробиолози, инфекционисти.

В началото на декември Европейската комисия оповести доклада си за здравеопазването в Европа през 2014 г. Според данните в него, детската смъртност в България е двойна на средната за Европа. Осем от 1000 новородени у нас не оцеляват.

В Румъния показателят е 9 на 1000, но в някои страни като Скандинавските, Словения, Люксембург, Чехия, Италия и Гърция е сведен до под или около 3 на 1000. Заедно с това ние сме и сред страните с най-много бебета родени с тегло под нормата (8%), наред с Кипър, Гърция, Унгария, Португалия и Румъния.