Това коментира пред журналисти в парламента здравният министър д-р Петър Москов, след като изявлението му от тази сутрин, че до края на януари в болниците и аптеките ще бъде въведен персонален пръстов идентификатор, предизвика бурни реакции.

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова (ГЕРБ) бе изключително изненадана от предложението.

"Индивидуална електронна здравна карта, това е европейският път на електронна система, осигуряваща добро здравеопазване. Имам много въпроси обаче около идеята, които ще задам на министъра на здравеопазването. Как ще вземе пръстови отпечатъци на целокупното българско население, за да осигури база данни?", попита Дариткова.

Здравният министър обаче имаше отговор на този въпрос.

"Чисто технически пръстовият идентификатор е четец за личната карта. Никой не взима нищо, това означава, че в базата данни, превърната през съответния цифров код, ще се потвърди вашата идентификация, т.е., че сте там. Да не забравяме, че всеки един български гражданин, който вади лична карта, има пръстов отпечатък в системата на МВР", обясни Москов.

Оттам нататък, продължи той, не виждам никаква причина информационните системи на държавата, които са свързани с изразходване на публични фондове, каквито са тези на НЗОК, да не бъдат свързани с един много прост и автентичен начин на идентификация.

Петър Москов съобщи още, че в Министерство на здравеопазването е в процес на разработка специално приложение за телефон, което ще даде възможност от сайта на МЗ и НЗОК и при наличие на здравноосигурително събитие на името на пациента, той да бъде уведомяван със съобщение. Това щяло да стане възможно в началото на следващата година.

"Тоест, ако търсим да спрем кражбите, фалшиво изписване на лекарства и хоспитализации, това е начинът", обобщи министър Москов.

Според колегата му Димитър Шишков от Реформаторския блок обаче вземането на отпечатък при постъпване в болница няма да осигури контрол в здравната система.

"Аз смятам, че той (Москов - бел.ред) има добри помисли и с добри идеи е тръгнал. Въпросът е, дали това е, първо, осъществимо, дали това не накърнява донякъде достойнството на хората, защото има и такъв момент. Както и да го направим, мисля, че не е начинът, по който трябва да се контролира системата. Единият от начините е наистина контрол върху самите болници за това, че се надписват пътеки, за това, че се надписва въобще, че има фалшиви пациенти", заяви депутатът.

От НЗОК отказаха коментар по темата, като обясниха, че и в момента в болница се постъпва и изписва чрез проверка на личната карта на входа и изхода на лечебното заведение.