Здравният министър Петър Москов заяви на брифинг след първото заседание на Висшия медицински съвет*, че целите на здравната реформа са да бъдат постигнати по-добра продължителност на живота и намалена смъртност, предадоха "Фокус" и БГНЕС.

Той обясни, че нашите показатели са много по-лоши от средноевропейските и трябва да се промени подхода спрямо локализаторите на заболяванията, които причиняват най-голяма смъртност. Според него трябва да насочим усилията си към приоритетните заболявания.

До април догодина трябва да се изготвят предложения за законодателни промени в здравноосигурителния модел, като се предвижда да бъдат въведени три пакета за оказване на медицинска помощ -  базов, допълнителен и спешен, съобщи БТА. 

В първия пакет - базов, ще са включени заболявания, които формират 92 процента от смъртността на българите, обясни Москов.

Вторият пакет също ще се финансира от здравната каса, но ще има известни ограничения, заради които е възможно да се формират листи на чакащите. Ако пациентът иска да избегне листа на чакащите, ще може да ползва допълнително здравно осигуряване.

Третият пакет е за спешна помощ, като предстои да бъде ясно дефинирано състоянието на спешност.

"Здравно неосигурените лица ще могат да ползват само пакета за спешна помощ", поясни Москов и призова гражданите да плащат здравните си осигуровки.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов заяви, че за тази стратегия има ясни срокове и намерения, както и план от къде ще дойде финансирането.

"Такава стратегия досега не е имало. БЛС подкрепя стратегията и ще участва активно в нея. Не е имало друг министър, с когото за толкова кратък срок да сме се срещали толкова пъти", каза Райчинов.

Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска асоциация заяви, че те също са доволни от свършеното от МЗ.

За възстановявяне на здравноосигурителни права да се плаща близо три пъти повече, предлага Висшият медицински съвет, предаде БНР.
Сега възстановяването им изисква те да бъдат платени за последните три години, което се равнява на приблизително 700 лв. Предлага се сумата да бъде увеличена на 2000 лева след март.

"Ще изчакаме тези, които, както го наричат американците: „имат съвест“, да си възстановят върху тази сума. След тази дата обаче ще увеличим реалната сума за възстановяване на здравни осигуровки, но изчислено, че сумата, която обикновено се заплаща в Европа средно като Гърция, Италия, Испания и Португалия е 1000 евро", обясни председателят на парламентарнана здравна комисия д-р Стоян Тонев.

През януари предстоят нормативни промени, според които здравно неосигурените лица няма да получават обществени услуги, ако не представят документ за платени здравни осигуровки.

Здравната комисия внася поправка между първо и второ четене на проекта на закона за НЗОК за 2015 г. Ще бъдат отделени допълнителни 20 млн.лв. за доболнична помощ и 90 млн.лв. за болнична помощ. Средствата ще бъдат осигурени от резерва на Здравната каса.

Похвала

На заседанието на Висшия медицински съвет изненадващо се появиха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Румяна Бъчварова.

"Много добре сме се справили със стратегията в здравеопазването. Защитаваме я сега пред гилдията и мисля, че до април ще имаме резултати", каза пред журналистите на излизане от МЗ министър-председателят.

*Висшият медицински съвет включва петима представители, определени от министъра на здравеопазването, петима представители на БЛС, трима представители на Българския зъболекарски съюз, трима представители на Българския фармацевтичен съюз, трима представители на НЗОК,  представител на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и по един представител на Националното сдружение на общините, на всяко висше медицинско училище и на БЧК. Министърът на здравеопазването е председател на съвета без право на глас.