Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, който днес представи екипа си пред журналисти, цитиран от БТА. Негови заместници ще бъдат Ваньо Шарков, Бойко Пенков и Адам Персенски, а началник на кабинета - Руслана Петрова.

По думите на Москов, екипът на МЗ е събрал документите, изработвани в последните години и вече има готова концепция за развитие на спешната помощ, която в следващите дни ще внесе за одобрение в Министерския съвет.

Здравният министър обясни, че спешната помощ трябва да бъде съвременна и достъпна, така че където е нужно, ще има и кадрови промени.

"Има идея в областта на спешната помощ да се въведе медицински триаж*", поясни заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.
По думите му, необходимо е въвеждане на всички нива на протокол за поведение, подобряване на комуникацията чрез използване на нови средства за пълно мобилно съдействие между екипите на Спешна помощ и органите на МВР.

"Една от целите ни е възнагражденията на работещите в спешната помощ още в рамките на следващата година да достигнат като ниво възнагражденията на лекарите от извънболничната помощ", добави д-р Шарков.

В края на май от БЛС поискаха началната заплата на млад лекар без специалност в Спешна помощ да е 1500 лв., а старите лекари да получават около 4500 лв. В момента заплатите са средно около 700 лева.

Здравният зам.-министър каза още, че има идея специализантите да не заплащат за специализацията си.

"В специалностите "Патология" и "Съдебна медицина", към които няма интерес, е възможно дори държавата да плаща на младите лекари да специализират по тях", обясни Шарков.

Здравната е-карта прекратява репликите "Няма талон"

По отношение на електронното здравеопазване и електронното управление, министър Москов каза, че те са един от основните приоритети въобще на правителството и това е начин бързо да се получи "изсветляване" на пациентския и паричния поток.

По димите на здравния министър, носителството на този електронен индификатор - здравна карта ще означава край на разговора "Няма талон".

Петър Москов даде пример с възрастни хора с хронични заболявания, които в електронната си здравна карта ще имат лимит за прегледи и изследвания, но ако тези хора имат проблем с тези лимити, то те ще могат да договорят такива пакети през доброволен здравен фонд.

"НЗОК не може да бъде пасивен платец на всичко", каза още министър Москов и уточни, че за едно и също лекарство в различни болници НЗОК плаща до 7 хиляди лева разлика.

"Засега няма възможност за промяна на здравноосигурителния пакет. Целта е да живеем по-дълго и по-дълго да бъдем здрави, заедно с всички мерки за изпълнението на тази цел", добави д-р Москов и уточни, че особен акцент ще бъде сложен върху детското и майчино здраве.

*Триажът цели да се определят редът и приоритетът на спешната диагностика и лечение, видът на екипа за оказване на спешна помощ, редът и приоритетът на спешния транспорт или редът на преглед в спешно приемно отделение на лечебното заведение.