Решението е взето след заседание на ръководството на здравното ведомство и на база докладите на Регионалните здравни инспекции относно състоянието на акушеро-гинекологичните и неонатологичните отделения в страната, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Поради неотговаряне на стандартите се понижават нивата на компетентност на АГ и неонатологични отделения в 10 болници в Бургас, Варна, Мездра, Видин, Ловеч, Пловдив, Казанлък, Ботевград, Етрополе и Омуртаг, като в три от случаите е по молба на самите лечебни заведения.

Това са казанлъшката МБАЛ "Свети Лазар" ЕООД, видинската МБАЛ "Света Петка" и МБАЛ „Бургасмед“ ЕООД. И в трите болници нивото на компетентност на отделенията по неонатология се понижава от второ на първо (най-ниското).

Останалите промени са:
  • Понижава се нивото на компетентност за дейност по неонатология към детско интензивно отделение при УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна от трето (най-високото) на първо
  • Променя се нивото на компетентност на АГ-отделението при МБАЛ-Мездра от второ на първо
  • Понижава се нивото на компетентност на отделението по неонатология в ловешката МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ от второ на първо
  • Променя се нивото на компетентност на отделението по неонатология при МБАЛ „Пловдив“ от трето на второ
  • Понижава се нивото на компетентност на АГ-отделението при МБАЛ „Ботевград“ от второ на първо
  • Понижава се нивото на компетентност на АГ-отделението при МБАЛ „Проф. д-р Ал. Герчев“ в Етрополе от второ на първо
  • Променя се нивото на компетентност на АГ-отделението в МБАЛ-Омуртаг от второ на първо
По-рано днес здравният министър Петър Москов настоя в едномесечен срок да се намери решение за спасяване на АГ-отделението в общинската болница в Тетевен, където проверка установи тежки нарушения след смъртта на новородено.

От понеделник временно се прекратява дейността на отделението до осигуряването на акушер-гинеколози, тъй като лекарите там подадоха молби за напускане.

Ако Общинският съвет и ръководството на болницата не успеят да привлекат нови специалисти на мястото на напусналите и да върнат доверието на обществото, МЗ ще бъде принудено да отнеме разрешителното на родилното отделение.

В средата на май, заради инцидента с пребитата от акушерка 4-дневна Никол, здравният министър д-р Петър Москов разписа заповед за понижаване на нивото на компетентност на отделението по "Неонатология" на болница "Софиямед".
Тогава проверка на Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ) показа, че структурата и устройството на отделението за новородени, оборудването и медицинската апартура, както и броят на персонала отговарят на първо ниво на компетентност, но не и на второ ниво спрямо медицински стандарт по "Неонатология".