Това коментира на фейсбук страницата си бившият служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

В най-хуманната професия се пази живота и здравето, и дори на вербално ниво не се обявява мораториум (смърт). Медицината и здравеопазването изискват хуманитарна настройка, а не бюджетна - ясно е, че ресурсите са ограничени, но на този пост предметът на дейност не е да режеш разходи защото така режеш хора - изискват се баланси, заявява Илко Семерджиев.

Публичният бюджет за здравеопазване през 2018 г. е около 4.7 млрд.лв. и да не можеш да балансираш 25 млн.лв. е бюджетно безсилие. През 2017 г. така лишиха възрастните хора от плаково протезиране и пак ставаше въпрос за 20 млн. лв. - през юни лъгаха, че ги няма, за 2018 г. пак ги няма, въпреки че само в НЗОК ще бъдат акумулирани 407 млн. лв. в повече.

На този фон да определиш мотивите на президента за "несериозни" е глупава арогантност. За бюджетар, не знам, може и да е допустима, за здравен министър - не, допълва Семерджиев.

И още нещо - нелоялността е отвратителна. Ананиев, вечният зам.-министър, за първи път стана министър по решение на президента Румен Радев и днес квалифицирайки решенията му като "несериозни" всъщност дисквалифицира самият себе си. Впрочем, мотивите на президента са конституционни и са прецизирани от професор по право и конституционен съдия, което навява и на други мисли - дали здравният бюджетар няма и съдебно-конституционни амбиции, коментира Семерджиев.