Мрачната прогноза бе направена пред в. "Сега" от главния секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков.

През 2013 г. други 600 български лекари са избрали да упражняват професията си в друга страна.

"Крайно време е политиците да разберат, че ако здравеопазването не се възприеме от всички политически партии като част от националната сигурност и грижа на държавата, то България след 15 години може да остане без лекари", заяви гневно д-р Ленков.

Основните дестинации, към които се насочват българските лекари са Германия, Великобритания и Франция, като в Германия заминават да работят всякакви специалисти, във Франция - най-често лекари по очни болести и акушер-гинеколози, а във Великобритания -лични лекари, хирурзи и анестезиолози.

Интерес към нашите медици проявяват и от Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, като месечното възнаграждение на лекаря в арабските емирства надхвърля 6000 евро, освен това обикновено се поемат самолетните билети на цялото семейство и покриват разходите за транспорт, жилище и образование на децата.

По думите на д-р Ленков у нас вече има недостиг на анестезиолози, педиатри, ендокринолози, рентгенолози и специалисти по инфекциозни болести. Главният секретар на БЛС даде пример с многопрофилната болница в Шумен, където няма нито един специалист по ендокринни заболявания.

"Няма и достатъчно патоанатоми. Утре един съдебен процес може да се блокира заради липса на съдебен лекар, който да установи причината за смъртта на починалия", каза още той.


Д-р Стойчо Кацаров: Бюрокрацията заплашва медицината в България


"Бюрокрацията заплашва медицината в България. Администрацията е стигнала до крайност в писането на "безумни правила" и налагането на наказания на лекари", заяви пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

По думите му, на личните лекари им трябва повече време да пишат, отколкото да преглеждат.