Лекари, зъболекари и фармацевти напуснаха заседание при президента

stat
13:33  |  19 септември 2012 | Политика / Редактор Лилия Чалева /  
Здравната реформа е условие за отпускането на европари за сектора през периода 2014-2020-а година, заяви президентът Росен Плевн Здравната реформа е условие за отпускането на европари за сектора през периода 2014-2020-а година, заяви президентът Росен Плевн
Сн.: БГНЕС

Представители на три съсловни организации в здравеопазването - на лекарите, фармацевтите и зъболекарите, напуснаха заседанието на Съвета за икономическо развитие и социални политики при президента на тема "Здраве и здравеопазване: ключови цели и решения", заявявайки, че не са имали възможност да изложат идеите си.
Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, обясни пред журналисти, че са напуснали заради проявено, по думите му, неуважение към редовите лекари, зъболекари и фармацевти, след като според реда на изказване е трябвало да се изкажат сред последните участници, предаде БТА.

"Не може съсловните организации, които са основен партньор на държавата в реализиране на здравните политики, да бъдат оставени на последно място след всички, ако остане време да кажат нещо", каза Райчинов.

Той посочи, че са искали да представят позицията си, чиято цел е била да се разсеят няколко мита - за многото пари в здравеопазването, за кадрите в системата и за непрекъснато нарастващия брой на хоспитализации.
"Няма страна в Европа, която да заделя под 4% от БВП за здравеопазване освен България, с 230 евро средно годишно на човек от населението, няма как с толкова ниски средства да се гарантира качество", добави Райчинов.
Той изтъкна, че в страни с близки по територия и население с България има около 2 милиона души годишно хоспитализации, а у нас те са около 1,6-1,7 млн. души.

"България трябва най-после ясно да каже кой модел на финансиране на здравеопазването приема - дали здравно-осигурителен или бюджетен, защото в момента ние нямаме модел, имаме български модел, който не отговаря на нищо и няма нищо общо, с която и да е система", каза още Райчинов.

Според Борислав Миланов от Българския зъболекарски съюз инициативата на президента за очертаване на приоритетите в здравеопазването е похвална, но категорично трябва да е ясно, че освен диалог, какъвто се заявява от управляващите, трябва да има и конкретни действия.
"Иначе, за съжаление, по стара българска традиция, парата ще отива само в свирката", допълни Миланов, цитиран от БНР.

Мирослав Ненчев от Фармацевтичния съюз пък изтъкна, че се предполага на един консултативен съвет да се изказват експертите, а не хора, които си правят пиар.
"Около час и половина слушахме само това! При регламент от по 3 минути, министърът на здравеопазването говори около 15 минути и не каза нищо, неизвестно на мен. Последната идея на министъра е аптеките да могат да работят и без присъствието на магистър фармацевт, срещу което ние сме твърдо против", каза Начев.

По-рано при откриване на заседанието президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че "здравната реформа е условие за отпускането на европари за сектора през периода 2014-2020-а година". Като пример той посочи, че Националният план за изграждане и оборудване на лъчетерапевтични отделения в болници у нас се финансира с около 280 млн. лв. по ОП "Регионално развитие".
Според него българската здравна система през последното десетилетие е останала една от най-нереформираните.
"Адекватната спешна помощ, преструктурирането на болниците и електронното здравеопазване трябва да са в основата на предстоящата здравна реформа", посочи президентът.

Последно в Политика


Форум за иновации събра хиляди хора, жадни за нови идеи

Четвъртото издание на форума за иновации Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи.