Това са изводите от докладите за състоянието на здравеопазването в България на Световната банка и Европейската комисия, които бяха представени по време на заседанието на Съвета "Партньорство за здраве", съобщиха БТА и БНР.

Постоянният представител на Световната банка за България Антъни Томпсън заяви, че около 20 на сто от хората с ниски доходи в България нямат достъп до медицински грижи.

Всяка година около 4 на сто от българските семейства изпадат под линията на бедността поради доплащане на здравни услуги. Частните разходи в здравеопазването достигат 47 на сто, което е два пъти повече от препоръчаното от Световната банка.

Антъни Томпсън обясни, че основен проблем за страната остава, че в България се харчат два пъти повече пари, отколкото има в обществените фондове.

"В България няма недостиг на лекари, но прекалено малко от тях работят в извънболничната помощ. В 55 на сто от болниците повече от една трета от пациентите са могли да бъдат лекувани в амбулаторни условия", каза още представителят на Световната банка.

Първичната помощ е така организирана, че лекарите имат много стимули да прехвърлят пациента към болничната помощ, защото в извънболничната медицинска помощ има "тавани". В системата има стимули за лекуване на пациентите в болнична помощ. На първичния етап от лечението могат да се икономисат разходи, ако тези стимули се променят.

"Българското здравеопазване не е реформирано", каза Филип-Михаил Домански от Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия, който представи специфичните препоръки на ЕК за България от 2015 г. в частта "Здравеопазване".

Препоръките ще бъдат гласувани от Съвета на министрите на 14 юли. За тази година препоръки в областта на здравеопазването получават 11 държави, а за миналата те са били 16, посочи Домански.

Трябва да има финансова стабилност на здравеопазването, да има по-ефективно усвояване на средствата, особено чрез преглед на ценообразуването в сферата на услугите в здравеопазването, както и в първичната и амбулаторна медицинска помощ, се допълва в документа.

"Системата на здравеопазването в България не успява да създаде равен достъп на пациентите до здравни грижи. Отговорните институции трябва да предприемат стъпки, за да се намали или премахне финансовият натиск върху пациентите, за да имат равен достъп до здравеопазване, независимо от икономическото положение на отделния пациент", допълни Домански.

Друг проблем, очертан в доклада, е неплащането на здравни осигуровки от определени граждани, което представлява проблем за лечебните заведения. В доклада е направено предложение да се въведат в ход реформи, с които да се намали броят на легловата база в болниците, но не само чрез затваряне на болници, а и чрез други методи и дейности въз основа на анализи на нуждите на населението.

"Не е добро нивото на дългосрочните грижи и услуги, а броят на нуждаещите се от подобни грижи ще нараства", каза още Филип-Михаил Домански.

Удовлетворителна за мен е оценката, давана от ЕК, което означава, че правителството върви в правилна посока, каза министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от пресцентъра на МЗ.

По думите му, анализът на Световната банка дава обосновката за извършването на реформата в здравеопазването.

"Всяка една от стъпките, които предприемаме, е свързана с намаляване на частните разходи за здравеопазване - остойностяването на 100 процента на лекарствената терапия на определени заболявания, реално остойностяване на болничното лечение, договаряне с фармацевтичната индустрия на различна политики и др", коментира още Петър Москов.

По думите му, през миналата година са загубени около 100 млн. лв. от това, че стотици хора в работоспособна възраст са загинали от заболявания, които в другите европейски държави са лечими.

Министър Москов допълни, че ще прати "кодирано съобщение към фармацевтичната индустрия - ако не се получат договорените споразумения за промяна на риска, ще отидем на джъмбо рефериране. Те ще разберат".