Пред БНТ министърът заяви, че се чувства като човек със страшно много работа и натоварен с очаквания в сектор, в който проблемите са трупани с години.

"Това, което харесва или не харесва ДПС, няма никакво отношение към развитието на държавата. ДПС е в изолация и това е едно от хубавите неща", категоричен бе Москов.

Той каза още, че може да гарантира ясни и стабилни основи на промяна в здравната система, за да може и лекари и пациенти да я усещат стъпка по стъпка.

Миналата седмица лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ДПС започва консултации за вот на недоверие, ако здравният министър не подаде оставка.
Москов отказа, а след това стана ясно, ДПС нямат шанс да задвижат вот на недоверие срещу кабинета „Борисов", тъй като дори БСП отказаха да подкрепят вот с такива мотиви, същото заявиха и от БДЦ и "Атака".

Край на неплащането

Петър Москов обясни, че приетият вчера от правителството пакет от предложения за законови промени, свързани със Закона за здравното осигуряване, е необходим, тъй като задължението към здравноосигурителната система трябва да важи за всички.

"Частта от обществото, която си плаща осигуровките и е изрядна, трябва да види причини, за да продължи да го прави. Трябва да се спазват законите. Проблемът е в цяло едно политическо поколение, което създаваше илюзия, че можеш да не плащаш, ако гласуваш правилно. Те налагаха мнението, че задълженията не вървят с правата. Ако лъжем системата, че й плащаме, тя ще ни лъже, че ни лекува", заключи здравният министър.

Относно вдигането на здравноосигурителна вноска, той обясни, че става въпрос за хората, които се осигуряват от държавата. И с увеличението от 5 процента годишно, бюджетът на НЗОК ще се повиши с 400 милиона лева.

"Парите на здравната каса се източват и в това няма съмнения. Трябва да има изсветляване на изразходването на средства. Това е много сериозен разговор. Аз не мога да дам конкретен отговор как хората трябва да си плащат осигуровките. Гарантирам, че няма да има проблем с лекарствата за онкоболни", обеща Петър Москов.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Москов срещу Местан

АНКЕТА: Основателно ли е искането за оставката на здравния министър?