„Всички знаем, че доплащания в системата на здравеопазването има и те са сериозни за различните нива“ каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Ангел Кунчев.

„Две групи заболявания продължават основно да бъдат проблем за България. Това са неоплазмите и карциномите, както и заболяването на кръвоносната система. Тук заболеваемостта е значително по-висока от средната в Европа и очевидно, че мерките, които трябва да вземем по-нататък трябва да са насочени към тези две групи заболявания“, коментира д-р Кунчев.

По думите му връзката между тютюнопушене и някои от видовете рак е съвсем пряка и ясна.

„Връзката между нездравословното хранене, затлъстяване и обездвижване е също съвсем пряка и ясна по отношение на сърдечно-съдовите заболявания, високото кръвно, инсултите и инфарктите“, обясни той.

Д-р Кунчев допълни, че за период от 20 години има увеличаване на продължителността на живот при мъжете с 2,9 годни, а при жените с 3,6 години, макар че продължаваме да сме по-назад от Европа по отношение на продължителността на живота.

„Така че средната очаквана продължителност при мъжете достига 71,4, а при жените 78,7. Има и някои чисто ясни показатели като детската смъртност, която на практика е на половина намалена – 6,6 на 1000 живородени през 2015 г.

Добри са резултатите по отношение на намаляването на заболеваемостта от туберкулоза. От болести на храносмилателната и дихателната система има значително намаляване.

Смъртността при родилките е доста занижена. По-малко е и смъртта, причинена при нараняване или пък при самоубийства. Това пък са положителни тенденции“, коментира д-р Кунчев.