Не се управлява и от финансовия министър и от правителството, а от сили, които имат сериозни финансови интереси в здравеопазването.

Това заяви в „Денят започва” на БНТ депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. Заедно с колегата му от ГЕРБ Александър Иванов те коментираха случая с поисканата оставка на шефа на здравната каса проф. Камен Плочев и дълговете на НЗОК.

Проблемът не се корени в процедурните хватки, които се опитват колегите да го вкарат, коментира депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. Всички проблеми, които бяха заложени като мини и бяха посочени от опозицията при формирането и обсъждането на бюджета, сега започват да излизат една след друга, обясни Михайлов. По думите му успокояването на управляващите няма как да тушира проблема с финансирането и организирането на здравеопазването.

„Още на 2 ноември миналата година е поставен въпросът за дълга на НЗОК към здравните каси в чужбина. Управляващите не ни чуха тогава. Сега проблемите започват да се проявяват – в общинските болници, в дълга към чуждите каси”, каза проф. Михайлов.

Проф. Михайлов обясни още, че задълженията към немската Здравна каса възлизат на над 120 милиона лева, към австрийската каса над 20 милиона лева, а към френската каса - са на над 12 милиона лева. Това са огромни задължения, констатира той.

Според Александър Иванов, Плочев не е спазил процедурата, каквото и да е искал да направи с това си писмо. Има процедура, която той трябва да извърви вътрешно в Здравната каса, като първо уведоми Надзора на Касата, след това здравния министър, а после бъде дискутирано и на Министерски съвет.

Възниква въпросът - дали той, неспазвайки процедурата, би следвало да управлява тази Каса и средствата за здравеопазване, попита в ефир Иванов.

По думите му обаче проф. Плочев трябва да направи разграничение между задължения и просрочени задължения. Той посочи, че средствата, които трябва да бъдат платени към чуждите каси са 70 милиона лева и те са заделени в бюджета. Според проф. Михайлов проблемът е много по-дълбок. Резервът на НЗОК бе сведен от един минимум. Дори да приемем, че тези 70 милиона са в този резерв, не можем да очакваме, че в края на годината няма да се стигне до дефицит. 

„Вади се политическата страна на въпроса. Здравеопазването е в интерес на всички граждани. Трябва да отчетем положителните страни. На прага сме на подписването на нов национален рамков договор. Ще бъдат финансирани нови 120 клинични пътеки. Върви се в правилна посока”, каза Александър Иванов.

Трябва да отчетем положителните страни в здравеопазването. На прага сме на подписването на нов национален рамков договор. Ще бъдат финансирани нови 120 клинични пътеки. Върви се в правилна посока”, каза Александър Иванов от ГЕРБ.

Според бившия здравен министър Петър Москов министерския натиск върху НЗОК не е проблем.