Сигналът за експлозията в бившия завод "Миджур", който сега е собственост на фирма "Видекс" е подаден на тел. 112 в 17.05 ч., съобщиха от пресцентъра на МВР.

Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и пожарната. Уведомена е Инспекцията по труда. Районът е отцепен в радиус от 3 километра. Вътрешният министър Йордан Бакалов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов са пристигнали в района.

"Жертви сигурно има, но никой не може да каже колко са, защото никой не може да влезе в района на взрива", каза пред "24 часа" Йордан Бакалов.

Пред "Труд" пък вътрешният министър заяви, че в момента на експлозията в завод "Миджур" са се намирали 30 души.

"Всичко е сринато", каза той.

Малко преди полунощ, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза пред Нова телевизия, че вече се провежда наблюдение с технически средства за издирването на пострадали в завода.

Попитан за причината за експлозията, той обясни, че според експертите взрив с подобна мощност не може да настъпи заради утилизация на мини.

"В крайна сметка цехът го няма. Не мога да дам конкретна информация за жертвите", допълни Лазаров.

По неофициална информация 15 души са загинали, предаде bTV. Повечето от работниците, които са били на смяна, са от Монтана, Белоградчик и селата от община Чупрене. Собствениците на завода - баща и син - също са били в района на завода, но не отговарят на мобилните си телефони.

Пред bTV жители на село Горни Лом обясниха, че днес са видели седем ТИР-а с мини за обезвреждане в двора на завода.

Медийният съветник на премиера - Веселин Нинов, призова, докато не се получи официална информация от екипите на терен, да не се спекулира с броя на ранените и дали има жертви, предаде БГНЕС.

От съображения за сигурност спасителни екипи ще влязат в завода не по-рано от 24 часа, след като бъде регистриран последният взрив, съобщиха от пресцентъра на МВР. По последни данни той е бил в 21.40 ч.

В ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ се събра оперативен щаб, който анализира ситуацията и набелязва конкретни действия за обезопасяване на района и гарантиране сигурността на гражданите и спасителните екипи. 

Пострадалите


Три жени са ранени, като две от тях са настанени в болницата в Монтана, а една е траспортирана до Видин. В момента на експлозията, те са били на портала на завода. Зам.-директорът на Спешна помощ във Видин д-р Любомир Виденов заяви пред БНР, че трите пострадали са с повърхностни рани и фрактури.

"Няма пряка опасност за живота им. Проблемът е какво се случва с хората, които са били вътре, в цеха. Няма никаква яснота, взривовете продължават, а екипите на Спешна помощ са изтеглени с километри настрани, защото хвърчат парчета. Нареждането от Министерството на здравеопазването е, ако има други пострадали, да се насочват към Монтана, и ако се наложи- за транспортиране до София", допълни д-р Виденов.

Сред пострадалите е и съпругата на кмета на с. Горни Лом Илиян Михайлов. Тя е настанена в ортопедията на монтанската болница, с тежка фрактура на ръката, без опасност за живота. Подготвя се за операция.

Преди 15 дни във фирмата е правена цялостна проверка. Констатирани са нарушения и са издадени актове.

Взривът обаче е оставил два ВЕЦ-а без електрозахранване, съобщиха от презцентъра на ЧЕЗ. Екипите на дружеството нямат достъп до авариралите съоръжения.

По разпореждане на главния прокурор на Република България на място са изпратени следователи от Националната следствена служба, посочват от МВР. Уведомени са и премиерът Георги Близнашки, и държавният глава Росен Плевнелиев.

През 2010 г. друг инцидент в завода Миджур в село Горни Лом рани четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени. Причината беше избухнал пожар. През 2007 година един мъж загина, а една жена пострада след друга експлозия в завода.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?