Инвестицията, която е първата в икономическата зона на Божурище, е за над 40 млн. лв., предаде БТА.

Вижте снимки >>

Планира се, освен производствена дейност, тук да бъде един от световните развойни центрове на компанията. В момента в завода работят 120 служители.

Германската компания "Бер-Хелла Термоконтрол" се занимава с развойна дейност и производство на електроника за панели на автомобилни климатици и в световен мащаб заема едно от първите места в автомобилния бранш.

На откриването на завода в Божурище присъства президентът Росен Плевнелиев, който изрази благодарност на инвеститорите, че са повярвали на България.

Държавният глава подчерта голямата динамика в икономическите отношения между България и Германия - за последните 10 години стокооборотът е умножен седем пъти.

"Днес Германия е най-големият търговски партньор на страната ни. Радваме се на новата вълна германски инвестиции в България", посочи Плевнелиев.

Той отбеляза и развитието на българския автомобилен клъстер, създаден само преди три години, който днес е динамично развиваща се организация с нови фабрики и със създадени нови работни места.

"За нас това е доказателство, че сме на прав път", посочи президентът.

Посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман посочи, че една успешна инвестиция привлича нови инвестиции. Той отбеляза, че голямо предимство на България за инвестиции е членството в ЕС, както и други положителни фактори, които я правят атрактивна, но остават и неща, върху които трябва да се работи.

Реформи са необходими, за да може да бъде изпълнен икономическия потенциал, който българското членство в ЕС носи, каза дипломатът.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски изтъкна факта, че България е успяла да се пребори с други седем страни в Източна Европа за инвестицията и допълни, че това е доказателство за потенциала на страната ни.

Томас Шулте, изпълнителен директор на германската компания, каза, че отличната подкрепа, която са получили от българското правителство и местната власт, и квалифицираните български работници са довели до решението да инвестират в България.

Планира се от произведените тук уреди в следващите 4-5 години компанията да реализира оборот до 200 млн. лв., да назначат 500 работници и да направят допълнителни инвестиции за повече от 50 млн лв.

Борисов: Чакаме милиард от инвестиции

През следващите месеци ни чакат около милиард (не уточнява валутата - бел. ред.) нови инвестиции в различни заводи, където ще бъдат създадени и нови работни места, коментира междувременно в Бургас премиерът Бойко Борисов при откриване на нов завод на "Лукойл".

Включително и в момента се работело за подобряване на инвестициите в сферите с производство на месо, зеленчуци и това давало възможност на родното производство да се развива.

"Мога само да поема ангажимент, че този курс на правителството ще следва и няма да има отстъпка. Искам да благодаря на всички партии, които подкрепят правителството - Реформаторски блок, АБВ, Патриотичния фронт. Имайте предвид, че тези думи, статистики, които излизат от Евростат за намаляване на безработицата, вдигането на индустрията, докарват нови и нови инвеститори", каза още Борисов.