Това съобщи ендокринологът от Александровска болница доц. Пламен Попиванов, цитиран от БТА.

По думите му липсата е поради производствен проблем, възникнал в завода, който се намира в Германия. Ендокринологът посочи, че фирмата е уведомила за проблема Изпълнителната агенция по лекарства, НЗОК, пациентски организации и лекари.

Около 4 хиляди българи се лекуват с тези три вида инсулин. На българския пазар обаче присъстват още две фирми-производители на такъв инсулин, чрез които ще се осигури необходимото количество.

Доц. Попиванов уточни, че диабетиците е необходимо да се консултират с ендокринолога, при който са диспансеризирани, за да се уточни дали е нужна смяна на дозата в терапията с новия инсулин.

Няма да се налага да се изписват нови протоколи за новия инсулин, допълни той.

В края на м.г. националният консултант проф. Сабина Захариева съобщи, че в България 575 000 души са с диабет, а 220 000 - в преддиабетно състояние. Захариева предупреди, че проблемът в България е пандемичен. Вероятно има 150 000 души, които не са диагностицирани.
Цифрата обаче може да е много по-голяма, тъй като световните данни сочат, че броят на преддиабетиците е дори по голям от тези с диагностициран захарен диабет.