Това алармира пред bTV Атанас Димитров – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той цитира данни на НСИ, според които за периода април-юни заетите в сектора са с 6000 по-малко спрямо същия период на миналата година.

„Отдавам го на пушенето, защото заведенията, които сме оборудвали с климатични инсталации, т.е. направили сме огромни инвестиции, масово се напускат. Отдавам го, разбира се, и на икономическата криза”, допълни експертът.

По думите му практиката в други държави не е доказала положителни резултати в отказа от тютюнопушене. Едва 3% от българите са отказали цигарите след въвеждане на забраните за пушене на 1 юни, показа неотдавна изследване.
„Статистиката показва, че в другите държави около 1,5-3% е спадът в пушенето след подобна забрана. Няма промяна в продажбите на цигари в САЩ, въпреки постоянното разширяване на забраните”, коментира още Димитров и добави, че по данни на финансовото министерство към юни приходите от акциз на тютюневи изделия са 994 млн. лева – със 73 милиона повече спрямо предходния период.

Той настоя за връщане на стария режим в заведенията – отделни помещения за пушачи и непушачи, определяйки тази практика като „много балансирана”, както и да се проведе дебат и за евентуални данъчни облекчения за фирмите в бранша.

От здравното министерство обаче са категорични, че няма връщане назад за забраната за пушене на закрито.
„Министерството не предвижда промяна. Около 3 месеца и половина са минали, откакто новите изисквания са в сила. За това време не могат да се очертаят нито крупни успехи, нито някакви апокалиптични картини. Българското общество прие промените разумно. Ако сега се даде заден ход, това ще се приеме негативно и няма да се създаде устойчивост в този преломен момент на пречупване на обществото, към който вървим”, заяви Димитър Димитров от дирекция „Обществено здраве” в министерството.

За три месеца в цялата страна здравните инспектори са съставили само 87 акта за нарушения при проверените над 50 000 обекта.
Издадени са над 1000 предписания. С настъпването на есенния сезон обаче инспекторите готвят още по-чести и изненадващи проверки. Глобите за системни нарушения стигат до 10 000 лева.

Преди дни на референдум швейцарците се обявиха със значително мнозинство против забраната за пушене в барове и ресторанти. Целта на инициаторите на референдума бе да се забрани пушенето в заведения и на работа в страната като цяло.
Правителството и бизнес организации се противопоставиха на засилването на мерките срещу пушенето, твърдейки, че въведените през 2010 г. са достатъчни. Сега действащите мерки забраняват по принцип пушенето в затворени помещения на обществени места.