Хотелиерите в Слънчев бряг приветстваме проверките, които от 2 години са толкова масирани, заяви още председателят на Съюза на собствениците в курорта - Елена Иванова.

Вицепремиерът Валери Симеонов направи няколко среднощни акции срещу шума в морския курорт. През последните дни той влезе с полиция в някои от най-големите клубове в Слънчев бряг.

- Как ще коментирате проверките на вицепремиера Валери Симеонов в заведенията в Слънчев бряг? 


- Нямаме нищо против проверките, нека да ги има, но нека да са по-дискретни. Естествено е, че трябва да има проверки и закононарушителите да бъдат санкционирани. Това няма защо да се обсъжда, но не одобряваме начина, по който се проверява. Нека да бъде по начин, характерен за "бяла държава". Апелираме съответният нарушител, щом има такъв, да бъде санкциониран с цялата тежест на закона. Когато има нарушения, те да са констатирани с документи от легитимните и отговорни за това органи.

Нека да правят проверки, приветстваме проверките на държавата. Всички го искаме, защото иначе само хотелиерите плащаме, но все пак говорим за нормален начин на проверки. Хората са отишли в заведение да се забавляват, не трябва да стават свидетели на това, което се прави в момента. Най-малкото не е коректно към туриста.

- Смятате ли, че проверките са с друга цел - да изберат туристите друго място, а не Слънчев бряг? 


- Не мога да кажа, чух различни версии. От два дни насам ми звънят колеги и чух наистина различни мнения. Имаше мнение, че има и финансови интереси, но не ми се вярва.

Не допускам хора на такава висока позиция в държавната йерархия да са тръгнали да защитават финансови интереси на някой друг или лично свои. Това аз не бих го повярвала.

По-скоро според мен става дума за амбиция срещу определен кръг хора, дали са нарушители или не - не мога да кажа. Нито ще вляза в ролята на контролен орган, нито на адвокат на някого. Това е работа на държавата

- Ще се стигне ли до напрежение, как ще се развие ситуацията, ако продължат тези акции? 


-
До напрежение може да се стигне сред хората, които са пряко засегнати. Чувам тук в комплекса, че ще има протестни действия от собствениците на заведенията, които са проверявани, така се говори в Слънчев бряг.

- В пика на сезона сме, как се очертава той, успешен ли е? 

- Сезонът е добър. Върви според очакванията ни за ръст на туристите. Смятам, че ще постигнем ръст, но още не мога да кажа дали ще е 5% или 10%, може би ще бъде някъде по средата.

Сезонът се развива добре, хотелиерите са доволни. За пореден път обаче отбелязвам, че с това което правим ние тук като собственици на хотели и инвеститори, имаме огромен принос за това да има добър сезон.

- От министерството на туризма обявиха, че туроператорите вече резервират Лято 2018 в България. Каква е ситуацията при вас? 


- Договорите с големите туроператори вече са сключени за следващата година, съгласно тези договори ние предоставяме големи отстъпки за резервациите до края на годината.