Това пише в. "Гардиън", като се позовава на документи, получени от редакцията на сайта "Уикилийкс", съобщи БТА.

Преди дни "Уикилийкс" помести стотици хиляди секретни документи за военната кампания на САЩ в Афганистан и Ирак с данни за насилие върху войници. Днес пък бе съобщено, че сайтът планира да събере и обнародва секретни данни и от други региони, по-специално от Русия и Китай.

Натрупваните с години тайно образователни материали за разпитващите препоръчват те да се стремят да предизвикат унижение, чувство за несигурност, дезориентация, безпокойство и страх у разпитваните затворници. Предлагат се и конкретни методи.

В помагало от септември 2005 г. се препоръчва затворниците да бъдат събличани преди да започне разпитът. "Съблечете ги. Дръжте ги голи, ако не изпълняват заповедите ви", се казва в инструкцията.
Друго ръководство препоръчва очите на затворниците да бъдат превързвани, за да се предизвика напрежение у тях. Според ръководство от април 2008 г. лишаването на затворника от възможността да използва някое от сетивата си е законно при наличието на "валидно оперативно основание". 
 
Превръзките за очи, тапите за уши и пластмасовите белезници са основна част от екипировката на военните разпитващи. Според по-нови документи, изтекли в публичното пространство благодарение на "Уикилийкс", на затворниците се позволява да спят по осем часа в денонощието, но не и по повече от четири часа наведнъж. В документите се препоръчва затворникът да се държи в пълна изолация от външния свят, ако отказва да отговаря на въпросите.

Женевските конвенции от 1949 г. за защитата на жертвите на международни въоръжени конфликти забраняват "всякаква физическа или психическа принуда", и в частност принуда за извличане на информация.

Другия месец във Върховния съд в Лондон прокурори, представляващи интересите на над 100 иракчани, задържани и разпитвани от британските сили от началото на войната в Ирак през март 2003 г. до август 2007 г., ще представят "необорими доказателства", че клиентите им са били измъчвани системно.

Тормозът е документиран от екип юристи и включва 59 обвинения в поставяне на качулки върху главите на задържаните, 11 обвинения в използване на електрошок, 122 обвинения в лишаване от възможност за използване на слуха с помощта на тапи за уши, 52 обвинения за лишаване от сън, 131 за временно лишаване от зрение с помощта на плътни черни очила, 39 обвинения в принудително събличане и 18 обвинения, според които задържаните са били държани будни и принуждавани да гледат порно.

В един от документите се обяснява, че тези техники за разпит са разработени от британската армия в продължение на години в Борнео, Малая, Оман, Палестина, Кипър и Северна Ирландия. На разпитващите се препоръчва да изберат дискретно  и неприятно място за разпита. Корабните контейнери са посочени като особено подходящи.
Мястото трябва да е достатъчно отдалечено, така че външен човек да не може да чуе нищо. То трябва да бъде далеч от очите на медиите, гласи един от документите.

В него се подчертава, че мъченията са абсолютно забранени, но след това се изреждат различни форми на малтретиране, които разпитващите имат право да прилагат.

Затворниците трябва да бъдат "предразполагани" преди разпит, пише в един от документите. Под предразполагане се разбира съчетание от напрежението, в което разпитваният изпада по естествен път, и натиска, оказван от разпитващия. Като пример се посочва агресивният разпит, при който разпитващият проближава лицето си до това на затворника, крещи, ругае и заплашва, за да предизвика безпокойство или страх, унижение и несигурност.
 
В едно от ръководствата се препоръчва, след като дрехите на затворника бъдат свалени, той да бъде претърсен за скрити предмети между седалищните мускули и под препуциума. В указанието има раздел, посветен на друга техника за предразполагане - поставянето на затворника в поза, в която не му достига въздух.