Сигналът за избягалите затворници е бил подаден от Областната дирекция на МВР в Ловеч. Бегълците са от търговищкото село Голямо Ново.

Единият е изтърпявал наказание по влязла в сила присъда за блудство с непълнолетен, а другият  – за извършени множество кражби.

Веднага след бягството, двамата били обявени на общодържавно издирване, а домовете им в Голямо Ново били под непрекъснато наблюдение. Било установено че избягалите затворници се придвижват с лек автомобил „Форд Ескорт".

Колата била засечена вчера около 2 часа в близост до поповското село Ломци.
Затворниците не се подчинили на подадения стоп-сигнал и с висока скорост се отправили в посока към разградското село Благоево.

Заедно с колегите си от Разград, полицаите от Търговище предприели заградителни мерки. По време на преследването фордът със затворниците напуснал пътното платно и спрял в нива, а двамата  успели да се укрият в гориста местност.

Криминалистите призовали жителите на околните села за съдействие и около 15.30 ч. вчера бегълците били забелязани в района на село Миладиновци, където полицаите успели да им сложат белезниците.

Установено е още, че по време на бягството си двамата затворници са извършили множество кражби на гориво, акумулатори и други вещи от различни моторни превозни средства, паркирани в различни населени места в общините Търговище, Попово и Преслав.

По-късно днес двамата ще бъдат конвоирани до затвора в Ловеч.