Кенет Уилямс, признат за виновен в убийство, беше умъртвен с инжекция, гласи съобщение на главния прокурор Лесли Рътлидж.

Адвокатите на 38-годишния Уилямс твърдяха, че той бил с коефициент на интелигентност на дете. Защитата му стигна до Върховния съд, опитвайки да издейства отлагане на екзекуцията. Но едно по едно възраженията бяха отхвърлени.

Арканзас, където не бяха извършвани екзекуции от 2005 г., изпълни четири присъди за седмица, две от които - в една и съща вечер, в понеделник.

Оспорван график

Първоначално властите бяха планирали да екзекутират осем осъдени на смърт за 11 дни.

Губернаторът на Арканзас Ейса Хъчинсън оправда бързането с това, че в края на месеца изтича срокът на годност на съставка, използвана в смъртоносните инжекции.

Против графика за ускорени екзекуции бяха подадени много жалби, атакуваха го и противници на смъртната присъда по цял свят. В резултат на съдебни битки бяха отложени четири планирани екзекуции, но останалите четири бяха изпълнени.

Три убийства

Кенет Уилямс бил осъден първо на доживотен затвор, след като през 1998 г. застрелял 19-годишна студентка и мажоретка Доминик Хърд.

През 1999 г. той успял да избяга от затвора и убил мъж на над 40 и няколко години, Сесил Борън, във фермата му близо до затвора.

Беглецът откраднал пикапа на убития и успял да стигне до Мисури, където предизвикал катастрофа и убил 24-годишен баща, Майкъл Гринууд.