Драмата, започнала със сбиване между затворници и предизвикани от тях пожари, се разрази в навечерието на визитата на папа Франциск в страната.

Сблъсъците в затвора „Топо Чико”, продължили 30-40 минути, са избухнали след конфликт между две враждуващи групи от една и съща престъпна банда така наречените „Сетас” (от буквата Z), е пояснил Хайме Родригес, губернатор на щат Нуево Леон.

"Те са използвали хладно оръжие, бейзболни бухалки и тояги”, е казал Родригес. Той е уточнил, че в затвора, който е най-старият в региона, са били натъпкани над 3800 души, много повече, отколкото той може да побере.

Сградата на „Топо Чико” е построена преди 60 години. Охраняват я стотина надзиратели, същевременно престъпници си оспорват надмощието в нея. Вероятна причина за бунта е опит на гангстерския главатар Хуан Педро Салдивар Фариас, познат като „Z-27”, да изземе контрола над затвора.

Често свръхнаселени, овехтели и подвластни на корупция, мексиканските затвори редовно са сцена на насилия и бягства, отбелязва АФП. През 2012 г. общо над 60 затворници загинаха в два бунта – в Нуево Леон и в Дуранго, в централната част на страната. А в затвора Пиедрас Неграс в щат Коахуила над 130 души бяха избягали през… главния вход.

Бунтът в Монтерей е избухнал в полунощ (вчера около 08.00 ч. българско време). Едва час и половина по-късно силите на реда напълно са овладели ситуацията.

От четвъртък следобед на входа на затвора „Топо Чико” е изложен списък на жертвите. Преди това близки на затворниците, разгневени, че никой не ги информира, са се сблъскали вчера с полицията. Те са хвърляли камъни и дъски по димящата сграда и дори са пробвали да нахълтат в нея.

Изправени сме пред трагедия”, заяви Родригес, в навечерието на пристигането на папа Франциск, в чиято програма е предвидено и посещение в затвор. Той е разположен на север, край границата със САЩ е се смята за един от най-опасните в Мексико.

По време визитата на папата съвпада с планираното пътуване в Латинска Америка на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Договорено е тези дни предстоятелите на Руската православна и на Римокатолическата църква да се срещнат в Куба. Те ще обсъдят положението на жестоко преследваните христяни в Близкия Изток, части от Африка и други региони.