Градските съдии напълно споделят изводите на Софийския районен съд (СРС), който през март миналата година оправда Вальо Топлото, след като прие, че извършените от него деяния вече са декриминализирани, съобщи правният сайт "Лекс“.

Делото се точи 10 г. Според обвинението, в периода от 20 октомври 1999 г. до 25 юни 2003 г. в Австрия, Димитров е извършвал финансови сделки в нарушение на валутното ни законодателство, като предоставените от него кредити и извършените сделки с ценни книжа са за общо близо 6 млн. лева. Освен това, между 2004-2006 г. отново нарушил валутните закони, като в качеството си на управител на фирма „Про Марк“ ЕООД не декларирал пред БНБ множество сделки за над 16 млн. лв.

През 2015 г. обаче текстът на чл. 251 от НК беше променен, като изменението доведе до оправдателна присъда и за бившия зам.-председател на парламента от ДПС Христо Бисеров.

„В настоящата редакция на закона е криминализирано единствено неизпълнението на задължение за деклариране на парични средства, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз, и стойността на предмета на престъпление е в особено големи размери", мотивират се съдиите.

Валентин Димитров все още е в затвора, където излежава присъдата си от 3 години затвор по друго дело срещу него - за безстопанственост. По него той беше признат за виновен, че е разпилял имущество на "Топлофикация" за над 325 000 лв., правейки екзотични харчове - за джет, джакузи, скъпи сирена, алкохол, аксесоари, лекарства и др.

Вальо Топлото обаче ще излезе от затворническото общежитие в Казичене съвсем скоро - на 9 февруари,  съобщи в. “24 часа”, като се позова на информация от прокуратурата.

На първа инстанция пък висят още две дела срещу Вальо Топлото - единият за пране на около 12 млн. лв. и укриване на данъци, а другият -  за присвояване на близо 6 млн. лв. от “Топлофикация”.